1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolü Fas’a ulaştı

Kürt petrolü Fas’a ulaştı

Enerji Günlüğü - Türkiye üzerinden ihracı gerçekleştirilen 1 milyon varil Kürt petrolü Fas’a ulaştı ve parası da Halkbank’a yattı.Kuzey Irak’ın...

Kürt petrolü Fas’a ulaştı

Enerji Günlüğü - Türkiye üzerinden ihracı gerçekleştirilen 1 milyon varil Kürt petrolü Fas’a ulaştı ve parası da Halkbank’a yattı.

Kuzey Irak’ın Türkiye üzerinden sattığı petrolün ilk bölümünü taşıyan ve ABD ve Irak hükümetinin yaptığı açıklamalar nedeniyle rotasını değiştiren gemi Fas’a ulaştı. 1 milyon varil petrolün parası da Halkbank’a yattı.

PETROL BOŞALTILMAYA BAŞLADI

Ceyhan’dan hareket eden Marshall Adaları bandıralı yük gemisinin ilk olarak hedefinin Atlantik ve Meksika Körfezi olduğu belirtilmişti. Ancak Bağdat ve Washington’dan gelen açıklamalar üzerine geminin rotası değişti. Akdeniz’de zigzag çizerek yol alan gemi, bu kez Fas’ın Muhammediye Limanı’na yöneldi. Gemi dün itibariyle bu limana yanaşarak petrolü boşaltmaya başladı.

Kuzey Irak yönetimi geminin boşaltım işlemine başladığını doğruladı. Fas’taki Samir Rafinerisi’ne boşaltılacak petrolün toplam 1 milyon varil olduğu belirtiliyor. Rafinerinin günlük kapasitesinin 200 bin varil olduğu düşünüldüğünde, boşaltmanın 5-6 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Samir Rafinerisi yetkilileri, yorum yapmaktan kaçınırken; uzmanlar bu durumun Kürt yönetiminin açıklamalarını doğruladığını söyledi. Öte yandan Kuzey Irak’ın ihraç ettiği bu 1 milyon varillik petrolün parası da Türkiye’de Halk Bankası üzerinden ödeniyor. Bu çerçevede Fas yetkililerinin Halk Bankası’na petrole karşılık 108 milyon dolar yatırdığı ve varilinin 100.8 dolardan alındığı öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler