1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürün başkentine ithal kömür

Kömürün başkentine ithal kömür

Enerji Günlüğü - Torba yasa ile maliyetleri artan Zonguldak Güney Afrika'dan daha ucuz kömür ithalatına başladı.Madencilik faaliyetlerini düzenleyen yeni...

Kömürün başkentine ithal kömür

Enerji Günlüğü - Torba yasa ile maliyetleri artan Zonguldak Güney Afrika'dan daha ucuz kömür ithalatına başladı.

Madencilik faaliyetlerini düzenleyen yeni torba yasa ile işverenin maliyetlerinin artması kömür ile özdeşleşen Zonguldak Havzasındaki demir çelik ve termik santraller için yurdışından daha ucuza kömür ithal edilmeye başlandı.

11 Eylül 2014 tarihinde çıkan Torba Yasa ile birlikte Zonguldak kömür havzasında faaliyet gösteren özel maden ocaklarının sahipleri, maliyetlerin arttığını savunarak üretimi durdurma kararı almıştı. Havza bölgesinde 4 bin 200’e yakın çalışanı bulunan maden sektöründe yaşanan son gelişmelerle birlikte, bu rakam 2 bine geriledi. Özel maden işletmelerinin bazıları son çıkan kanunla birlikte maliyetlerin arttığını ve iş verenin zora girdiğini belirterek, üretimi sonlandırma kararı aldı.

Özel maden ocaklarında çalışan işçi sayısı ise son Torba Yasa ile birlikte yarı yarıya azalarak 2 bine geriledi. Bütün bu nedenlerden dolayı, yurt dışından Zonguldak Limanı'na gemilerle kömür getiriliyor.

Rusya, Ukrayna, Güney Afrika, Endonezya, son zamanlarda Kolombiya ülkelerinden Zonguldak teslimi bir ton kömürün fiyatının 64 Dolar olduğu ve bunun da oldukça uygun bir fiyat olduğu ifade ediliyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler