1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kıroğlu: 2015 lisanssız elektrikte patlama yılı

Kıroğlu: 2015 lisanssız elektrikte patlama yılı

Enerji Günlüğü - Lisansız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, Türkiye’de lisanssız elektrik üretiminde devreye girme anlamında...

Kıroğlu: 2015 lisanssız elektrikte patlama yılı

Enerji Günlüğü - Lisansız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, Türkiye’de lisanssız elektrik üretiminde devreye girme anlamında 2015 yılında patlama yaşanacağını söyledi.

LİDER Başkanı Yalçın Kıroğlu, İzmir’de bugün başlayan SOLARTR 2014 Konferans ve Sergisi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de lisanssız enerji başvurularında bir patlama yaşandığını ama tesislerin devreye girmesi konusunda aynı hızın söz konusu olmadığını belirtti. Yalçın Kıroğlu, lisanssız yatırımların devreye alınması açısından 2015'in bir patlama yılı olacağını ifade etti.

Şu anda 4846 olan lisanssız başvurularının yıl sonuna kadar 5.500-6000’e çıkmasının beklendiğini belirten Kıroğlu, başvuru anlamında fevkalade bir gelişme olduğunu söyledi.

Başvuruların 2142 tanesinin olumlu, 860 tanesinin olumsuz değerlendirildiği bilgisini veren Kıroğlu, bu redlerin en büyük nedeni olarak hat kapasitesi ve trafo merkezi kapasitesi yetersizlikleri olduğunu söyledi. Ayrıca, kapasitesi yeterli olmayan hatlar için baştan başvuru alınmasının saçma olduğuna vurgu yaparak bu başvuruların baştan alınmaması gerektiğini söyledi.

Olumlu değerlendirilen 2142 başvurunun yaklaşık 900’ünün proje onayına gittiğini ve bunun da 532 MW kapasiteye karşılık gelen 800’ünün güneş projesi olduğunu belirten Kıroğlu, güneşte 257 (132 MW) projenin onaylandığını ve 85 tanesinin de reddedildiğini söyledi.

Çalışan sistemin ise toplamda güneşte 88 tane çalışan proje olduğunu belirten Kıroğlu, bunun 24.5 MW kurulu güce denk geldiğini ve kabul aşamasında olan 15 MW’lık kurulum kapasitesinin de eklenmesiyle 40 MW kurulu güce ulaşılacağını belirterek bunun çok da yeterli olmadığını söyledi.

Şu ana kadar lisanssız enerji izinlerinin neredeyse lisanslıya göre iki katfazla olduğunu belirten Kıroğlu, Türk lisanssız güneş pazarının her zaman lisanslıdan daha büyük olacağını söyledi.

YENİ KANUN VE YÖNETMELİKLERLE SINIRSIZ ÜRETİM İMKANI

Lisanssız elektrik üretiminin kısaca halkın elektrik üretimine katılması olarak tanımlanabileceğini belirten Kıroğlu, kanun ve yönetmelikle sınırsız elektrik üretim imkanının doğduğunu söyledi. Bu imkanın da aynı ölçüm noktasından bağlı olmak ve tüketim fazlasının bedeli alınmamak suretiyle doğduğunu belirtti. 

Sabiha KÖTEK - İZMİR

Önceki ve Sonraki Haberler