1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`a satıldı

Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`a satıldı

Enerji Günlüğü - Kırgızistan parlamentosu devlet enerji şirketi Kırgızgaz’ın 48 milyon dolar borcunu üstlenen Gazprom’a 1 dolara satışını onayladı.Kırgızistan...

Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`a satıldı

Enerji Günlüğü - Kırgızistan parlamentosu devlet enerji şirketi Kırgızgaz’ın 48 milyon dolar borcunu üstlenen Gazprom’a 1 dolara satışını onayladı.

Kırgızistan devlet şirketi Kırgızgaz ülkenin 48 milyon dolar borcu karşılığında Rus enerji şirketi Gazprom’a 1 dolar gibi sembolik bir fiyata satılması onaylandı. Kırgızistan parlamentosunda gerçekleşen oylamada 120 milletvekilinden 78’i satışa olumlu yönde oy verdi.

5 YIL İÇİNDE GAZPROM, KIRGIZGAZ’A 610 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Anlaşma çerçevesinde Gazprom, Kırgızgaz’ın petrol boru hatları, doğalgaz dağıtım istasyonları ve yer altı depolarındaki kontrolü de devralıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Gazprom, Kırgızgaz’ın alt yapısının güçlendirilmesi için 20 milyar ruble (610 milyon dolar) yatırım yapacak. Bişkek’in satış sonrası en büyük beklentisi Kazakistan ve Özbekistan’dan çok daha ucuza doğalgaz alacak olması.

Kırgızistan, komşuları Özbekistan ve Kazakistan’a olan borçları yüzünden doğalgaz arzında zaman zaman sorunlar yaşıyor. Geçen yıl soğuk kış aylarında Kazakistan ve Özbekistan kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Kırgızistan vanalarını kapatmıştı. Zor durumda kalan Kırgızistan 500 milyon dolarlık borcun silinmesi karşılığında Rusya’nın askeri üsleri ile ilgili kira sözleşmesini 15 yıl daha uzatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler