1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kazakistan`ın petrol üretim hedefi büyük

Kazakistan`ın petrol üretim hedefi büyük

Enerji Günlüğü - Kazakistan 2015 yılında petrol üretimini 80.5 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin başkent...

Kazakistan`ın petrol üretim hedefi büyük

Enerji Günlüğü - Kazakistan 2015 yılında petrol üretimini 80.5 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin başkent Astana’da verdiği bir brifingde, 2015 yılında Kazakistan’ın petrol üretiminin 80.5 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini ve bu rakama ulaşıldığı takdirde 1991 yılından bu güne kadar ülkesinin petrol üretiminin üç kat artacağını ifade etti.

Uzakbay Karabalin, çıkarılacak 80.5 milyon ton petrolün 60 milyon tonunu ihraç etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Kazakistan’ın bağımsız olduğu 1991 yılında petrol üretiminin 25 milyon ton olduğunu hatırlatan Bakan Karabalin, 2014 yılında bu rakamın 80.8 milyon tona çıktığını belirtti.

Ülkede bulunan önemli rezervler sayesinde petrol üreten ülkeler arasında 12. sıraya yerleşen Kazakistan’ın 80.8 milyon ton üretim ile dünyada 17. sırada yer aldığını söyleyen Bakan, Tengiz ve Karaçaganak maden yataklarında ileriye yönelik projeler üzerinde çalışmaların yapıldığının da altını çizdi.

Dünyanın beşinci büyük petrol rezervine sahip Kazakistan’ın Hazar Denizi'ndeki Kaşagan ve Kurmazgazi petrol sahalarında çıkarılabilir en az 14 milyar varil petrol rezervlerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler