1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Karaman`daki maden ocağında 18 işçi hala mahsur

Karaman`daki maden ocağında 18 işçi hala mahsur

Enerji Günlüğü - Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında yaşanan su patlaması faciasından sonra içeride kalan 18 işçi hala kurtarılamadı.Karaman’ın...

Karaman`daki maden ocağında 18 işçi hala mahsur

Enerji Günlüğü - Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında yaşanan su patlaması faciasından sonra içeride kalan 18 işçi hala kurtarılamadı.

Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında dün saat 12.15 sularında galeriye bir anda su dolmaya başlaması ile yaşanan faciada içeride mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor. 350 metrelik galeride, yaklaşık 68 metrelik alan sular altında kaldığı olayda 16 işçi nefesliği kullanarak dışarı çıkıp kurtuldu.

AŞAĞIDA 10-12 TON SU BİRİKTİ

Bakan Taner Yıldız, son açıklamasında aşağıda 10-12 ton su olduğunu belirtti, "Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler" dedi.

Yıldız, "Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, saat 03.00 sıralarında su düzeyindekiyükselmenin durdurulduğunu, su tahliye işlemine başlanıldığını açıklayarak, "Bir artı gelişme özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" demişti.

AŞIRI ÇALIŞMA NEDENİYLE MOTOPOMLARDA ARIZA OLDU

Ocaktaki suyu bir an önce tahliye etmek için zamanla yarışılırken, aralıksız çalıştırılan motopomlarda arıza meydana geldi. Ocakta 12 bin ton olduğu tahmin edilen suyu üç noktadan tahliyede kullanılan motopomlardan bazıları aşırı çalışma nedeniyle devre dışı kaldı.

SU SEVİYESİ AZALMA EĞİLİMİNDE

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD son açıklamasında su seviyesinin azalma eğilimine geçtiği tespit edildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:"Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp olay mahalline sevk edildi. Alana yeni sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.

Dün, olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere, 16 işçi göçük altından sağ kurtuldu. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi işlemi devam ediyor.AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı.

AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için dün olay mahallinde kurulmuştu. Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kişilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21'i ambulans ve 15'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor.”

MAHSUR KALAN İŞÇİLER

Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende, Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu isimli işçiler mahsur kaldı.

Olayla ilgili Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler