1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Jeotermal enerji ile bor üretimi ödül getirdi

Jeotermal enerji ile bor üretimi ödül getirdi

Enerji Günlüğü - Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinin, "Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi Projesi", uluslararası yarışmada...

Jeotermal enerji ile bor üretimi ödül getirdi

Enerji Günlüğü - Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinin, "Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi Projesi", uluslararası yarışmada ikinci oldu.

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, Doç. Dr. Cem Gök ve Yrd. Doç. Dr. Meruyert Kaygusuz'un birlikte hazırladıkları "Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi Projesi", TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı ile Küresel Çevre Fonu işbirliğinde düzenlenen "Temiz Teknoloji İş Fikirleri" konulu uluslararası proje yarışmasında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Yarışmaya katılan 217 girişimci fikir arasından finale kalarak "Su Verimliliği" kategorisinde ikinci olan proje ile jeotermal sulardan yılda en az bin 800 ton bor üretilmesi ve saniyede 3 ton suyun arıtılarak birinci sınıf sulama suyu kriterlerine ulaştırılması planlanıyor.

MENDERES’İN SULADIĞI TOPRAKLARDA VERİM KAYBI ENGELLENECEK

Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, "Bu proje ile Menderes nehrinden sulanan arazilerdeki bor kirliliği önlenerek yılda en az 260 milyon liralık tarımsal verim kaybı engellenecek. Bu sayede jeotermal atık sular tarımsal üretim için daha zararsız hale getirilmiş olacak. Jeotermal sulardan bor arıtımı ile oluşan bor kirliliği engellenmiş, su, toprak ve çevreye duyarlı enerji ve tarımsal üretim sağlanmış olacak. İki yıl içinde tamamlanması planlanan sistemin hayata geçirilmesiyle Denizli ve Aydın ekonomisine yıllık en az 300 milyon liradan fazla katkısı sağlanacağı tahmin edilmektedir." açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler