1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. İzmir`e Rüzgar Enerjisi Merkezi

İzmir`e Rüzgar Enerjisi Merkezi

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde, kamu ve özel sektörün işbirliğiyle İzmir'de bir rüzgar enerjisi eğitim...

İzmir`e Rüzgar Enerjisi Merkezi

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde, kamu ve özel sektörün işbirliğiyle İzmir'de bir rüzgar enerjisi eğitim merkezi kurulacak.

Hamburg'ta 23-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Rüzgâr Enerjisi Fuarı'nda Türkiye kalabalık bir heyetle temsil edildi. Türkiye delegasyonunda; TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki AYGÜN, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile EPDK Temsilcileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Temsilcileri, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Temsilcileri, TEİAŞ Temsilcileri, Başbakanlık Yatırım Destekleme ve Tanıtım Ajansı Temsilcileri, TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ve TÜREB Yönetim Kurulu Üyeleri yer aldı.

İZMİR'E RÜZGAR ENERJİSİ EĞİTİM MERKEZİ

Delegasyon yetkilileri Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) ve Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (GWEC) ile temaslarda bulundu. Temaslar sırasında, Türkiye'de rüzgar enerjisiyle ilgili bir eğitim merkezi kurulması konusu da ele alındı. İzmir’de bir Rüzgar Enerjisi eğitim merkezi kurulması konusunda mutabakata varıldı. Projeye Almanya'daki ilgili kişi, kurum ve kuruluşların desteğinin de sağlanması benimsendi.

TÜREB YABANCILARI YATIRIMA DAVET ETTİ

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, fuarda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa'nın en yüksek rüzgar potansiyeline sahip ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, şu anda enerji üretiminde rüzgarın %5’lik bir payı olduğunu belirtti. 2023 yılı hedeflerinin 20 bin MW olduğunu kaydeden Ataseven, devlet teşviklerinin arttığını ve 10 yıl alım garantisi verildiğinin altını çizerek işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.

MAZICIOĞLU: RÜZGÂRA HER KOLDAN DESTEK

TBMM Sanayi Komisyonu başkanı Halil Mazıcıoğlu da Türkiye’nin krizlerden minimum düzeyde etkilenen bir ülke olduğunun altını çizerek, muhalet ve iktidar olarak fuarda bulunduklarını ve Türkiye’nin rüzgarına her koldan destek verdiklerini belirtti. Mazıcıoğlu, rüzgarın süratle ilerlemesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyleyerek, "Dışa bağımlılığımızı azaltmak lazım. Burada öyle güzel uygulamalar gördük ki, Türkiye’de yenilenebilir enerji payımızı % 20’lere çıkarmak için hızla çalışmamız gerektiğini anladık. Türkiye’de yatırım yapan firmaların artması gerekli" dedi.

Heyette bulunan bazı milletvekillerinin rüzgâr fuarıyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi. CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam; "Bu fuarda çok önemli bir vizyon kazandık. Gördük ki, dünya rüzgar enerjisinde hızla ilerliyor ve ülkemizin de ciddi bir rüzgar potansiyeli var. Yurtdışından ithal ederek değil, ülkemizde üretim yaparak enerji elde etmeliyiz. Türkiye’yi rüzgarın üretim üssü yapmalıyız" dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül ise İzmir’de rüzgar enerjisi ile ilgili bir eğitim merkezi kurulması yönündeki mutabakata değinirken "Umarız rüzgar türbinlerini a’dan z’ye ülkemizde üretebilmenin zeminini bu fuarda atmış oluruz" dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık; bu fuarda Türkiye’nin bir çok yatırımda geri kaldığını gördüklerini belirtti. "Neden santrallerimizi kendimiz üretemiyoruz" diyen Işık şöyle dedi: "Eksiklerimiz nerede bunu tespit edip süratle eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Var olan yatırımların desteklenmesini sağlayacak konuları meclis gündemine taşımalıyız."

HDP Mardin milletvekili Erol Dora da Almanya'nın nükleer santralleri terk ettiğini belirterek ekolojik dengenin korunması için yeneilenebilir enerjinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Dora, "Bu konuda okullardan başlanmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Yararlı bir fuardı."

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ise Almanya’daki türbin ve kanat fabrikası ziyaretinin son sadece yararlı geçtiğini vurguladı. Aygün, "Dünya var olduğu sürece, hiç tükenmeyecek bir kaynak olarak rüzgarın kullanılmasının ne kadar değerli olduğunu burada bir kez daha gördük" diye konuştu.

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler