1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İşte TANAP`ı inşa edecek firmalar

İşte TANAP`ı inşa edecek firmalar

Enerji Günlüğü - TANAP projesinin 56" kara kesimi boru hattını, Fernas İnşaat, Sicim-Yüksel-Akkord ortaklığı ve Tekfen İnşaat kuracak.TANAP Konsorsiyumu'ndan...

İşte TANAP`ı inşa edecek firmalar

Enerji Günlüğü - TANAP projesinin 56" kara kesimi boru hattını, Fernas İnşaat, Sicim-Yüksel-Akkord ortaklığı ve Tekfen İnşaat kuracak.

TANAP Konsorsiyumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Şahdeniz 2 Sahası'da üretilecek doğalgazı Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak boru hattının Türkiye kısmının inşasına ilişkin TANAP Doğalgaz İletim AŞ tarafından açılan 56 İnç Kara Kesimi Lot 1, Lot 2, Lot 3 Boru Hattı İnşaat İhalesi sonuçlandı. Yapılan değerlendirme sonucunda Gürcistan sınırından Eskişehir'e uzanacak 1337 kilometrelik kısmı oluşturan, Lot 1, Lot 2 ve Lot 3 Boru Hattı İnşaatını gerçekleştirecek firmalar belirlendi. Söz konusu istekliler ile TANAP Doğal Gaz İletim AŞ arasında yapılacak işe ilişkin sözleşmeler de imzalandı.

ÜÇ ORTAKLIK, BEŞ FİRMA

TANAP'ın söz konusu kısımlarının boru hattı inşasını yapacak firmalar ve üstlendikleri kısımlar şöyle:

- 56" Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 1: FERNAS İNŞAAT AŞ (Km 0 – Km 375: Ardahan/Posof/Türkgözü – Erzurum/Aşkale)

- 56" Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 2: SİCİM-YÜKSEL-AKKORD ADİ ORTAKLIĞI (Km 375 -Km 825: Erzurum/Aşkale –Sivas/Yıldızeli)

- 56" Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 3: TEKFEN İNŞAAT ve TESİSAT AŞ (Km 825 - Km 1334: Sivas/Yıldızeli –Eskişehir/Seyitgazi)

TÜRKİYE AZERBAYCAN ORTAK YAPIMI

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli ayaklarından biri. İki ülke için de büyük öneme sahip TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da dikkatle izleniyor.

AB'NİN GAZ GÜVENLİĞİNE KATKI

26 Aralık 2011’de Mutabakat Zaptı’nın ve 26 Haziran 2012’de Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP'ın, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine katkı sağlaması hedefleniyor.

20 İLDEN GEÇECEK

TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. TANAP, bu noktadan itibaren Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

BUGÜNE KADARKİ EN BÜYÜK PROJE

TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışının 2018’de gerçekleşmesi planlanıyor. TANAP'ın başlangıçta yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi unvanına da sahip olacak.