1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Işık: Yenilenebilir enerjiler derdimize çare olabilir

Işık: Yenilenebilir enerjiler derdimize çare olabilir

Enerji Günlüğü - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enerjinin en büyük ihtiyaç kalemlerinden ve cari açığın en önemli sebeplerinden biri...

Işık: Yenilenebilir enerjiler derdimize çare olabilir

Enerji Günlüğü - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enerjinin en büyük ihtiyaç kalemlerinden ve cari açığın en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, yenilenebilir enerjilerin derdimize çare olabileceğini söyledi.

Hilton Otel’de ‘Uluslararası Temiz Teknolojiler Girişimcilik ve Hızlandırma Programı Finali ve Ödül Töreni’nde konuşan Fikri Işık, şu anda enerjide dışa bağımlılık oranımızın yüzde 70 olduğuna dikkat çekerek, “Fosil yakıtlara dayalı enerji azlığından dolayı alternatif enerjileri yenilenebilir enerjiler bizim derdimize çare olabilir” dedi.

Işık, ‘’2009-2013 yılları arasında sürekli enerji ithalatına ödediğimiz pay artıyor. Son 2009-2013 yılları arasında enerjiye 238 milyar dolar para ödemişiz ve 2009 da 29 milyar dolar olan enerji ithalatımız 2013 yılında 55 milyar dolara çıkmış. Üstelik bu rakam kurdaki oynaklığa göre de değişiyor. İşte enerji konusunda bu rakamlar bizi yerli üretime yönlendiriyor. Fosil yakıtlara dayalı enerji azlığından dolayı alternatif enerjileri yenilenebilir enerjiler bizim derdimize çare olabilir. Bu konuda 2023 vizyonunda vurgulandığı gibi hidroelektrik enerjisi hariç halen yüzde 5’lerde olan yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretim içerisindeki payını yüzde 30’lara çıkarmak istiyoruz. 2023 hedefimiz bu yenilenebilir enerjinin payının yüzde 30’lara çıkarılması.’’ ifadelerini kullandı.

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIRILMALI

Işık, sanayide halihazırda kullanılmakta olan düşük verimli elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanları ile değiştirilmesinin enerji verimliliğinin attırılmasında çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Ülkemizin sanayi politikalarında çok önemli yer tutacağını düşündüğümüz verimlilik stratejisi ve eylem planını da çok kısa bir süre içerisinde kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Söz konusu strateji belgesinin 4 ana bileşeninden birini oluşturan sürdürülebilir üretim sanayimizin kaynakları etkin bir şekilde kullanarak rekabet gücü yüksek bir endüstriye dönüşmesi yolunda önemli bir rol oynuyor. Enerji verimliliği kapsamında sanayide dönüşümün ilk adımını elektrik motorlarında atıyoruz. Türkiye’deki tüm elektriğin yüzde 35’ini tüketen ve yüzde 80’ni düşük verimli elektrik motorlarını yüksek verimlilerle değiştirmekle ilgili çalışmaları başlattık. Sanayimizde halihazırda kullanılmakta olan düşük verimli elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanları ile değiştirilmesi enerji verimliliğinin attırılmasında hiç kuşkusuz çok önemli bir rol oynayacak. Halihazırda sanayimizde kullanımda olan 15 milyon adet az verimli elektrik motorlarının tümü bugün daha verimli olanlarının değiştirmenin yılda bize sağlayacağı tasarrufu 8 milyar TL ve geri dönüşüm süresi de 1,5 yıl. Bu ne kadar önemli bir çalışma olduğunu aslında rakamlar net olarak net ortaya koyuyor.’’ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler