1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Işık: 5400 Rüzgar Türbinine İhtiyaç Var

Işık: 5400 Rüzgar Türbinine İhtiyaç Var

Enerji Günlüğü - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2023 yılına kadar 5.400 adet rüzgar türbini kurmaya ihtiyacımız olduğunu söyledi.31...

Işık: 5400 Rüzgar Türbinine İhtiyaç Var

Enerji Günlüğü - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2023 yılına kadar 5.400 adet rüzgar türbini kurmaya ihtiyacımız olduğunu söyledi.

31 mart Salı günü yaklaşık 20 ülkenin katılımıyla başlayan Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enerjide kendi kendimize yetebilmek için rüzgara ve güneşe önem vermemiz gerektiğini belirterek, “2023 yılına kadar 16.238 MW’lık tesisi hizmete almalıyız. Bu da 5.400 adet türbine ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.” dedi.

Önümüzdeki 10 yılda ülkemizde artan enerji talebini karşılamak üzere yıllık ortalama 12 milyar $’lık, toplamda ise 120 milyar $’lık enerji yatırımına ihtiyacımız olduğunu vurgulan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

“Her yıl enerji için yurtdışına 55 milyar $ ödüyoruz. Eğer enerji üretiminde kendi kendimize yetebilseydik bu yıl bütçe açığımız olmayacak, üstelik 9 milyar $ fazla paramız olacaktı. Bu nedenle rüzgara ve güneşe önem vermeliyiz. 2023 yılına kadar 16.238 MW’lık tesisi hizmete almalıyız. Bu da 5.400 adet türbine ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Ülkemizde 8,5 milyar $’lık türbin pazarı oluşacak. Sanayi ürünlerinin yerli olarak karşılanması durumunda ek teşvikler veriyoruz. Satın alma garantimiz var. Yani Türkiye’de cazip bir yatırım ortamı var. Türkiye’ye yatırım yapanlar fırtınalı dönemler olsa bile kazanıyor.” dedi.

KİŞİ BAŞI AVRUPA’NIN YARISI KADAR ELEKTRİK TÜKETİYORUZ

Işık, dünyada nüfus, sanayi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak artan enerji talebinin karşılanması için ülkelerin arz güvenliğini sağlamaya önem verdiğini belirtti. Bölgemizde devam eden çatışmaların enerji kaynaklarını kontrol etme mücadelesi sonucu ortaya çıktığını hatırlatan Işık, OECD ülkeleri arasında enerji talebinin en hızlı arttığı ülke olduğumuzu aktardı. Avrupa’nın 6. dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan ülkemizde kişi başına tüketilen elektrik miktarının neredeyse Avrupa’nın yarısı kadar olduğunu söyleyen Işık, 2023 yılında ülkemizdeki kişi başına tüketilen miktarın 3.237 kw/saatten 5.000 kw/saate çıkacağını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler