1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran iki nükleer santral kuracak

İran iki nükleer santral kuracak

Enerji Günlüğü - İran, Çin’le 2 yeni nükleer santral inşa etmek için görüşmeler yürütüyor.İran devlet televizyonuna konuşan İran Atom Enerjisi...

İran iki nükleer santral kuracak

Enerji Günlüğü - İran, Çin’le 2 yeni nükleer santral inşa etmek için görüşmeler yürütüyor.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkenin tek nükleer santraline ev sahipliği yapan Buşehr kentinde iki yeni nükleer santral inşa edileceğini ve nükleer projelerle ilgili Çinli yetkililerle görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Salihi, Buşehr’de inşa edilecek reaktörlerin yaklaşık 10 milyar dolara mal olacağını belirterek, “Nükleer uzmanlarımız ve onların uzmanları hem Çin hem de İran’da birkaç kez bir araya gelerek, görüşmelerde bulundu” ifadelerini kullandı.

Salihi, Viyana’da Çin ve ABD’li yetkililerle konuyu detaylıca ele aldıklarını ve Pekin’de İran, Çin ve ABD arasında üçlü görüşmeler yapılması konusunda uzlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Arak’taki ağır su reaktörü, nükleer görüşmelerde temel anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyordu. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri, atom bombası yapımında kullanılabilecek ölçüde plütonyum üretebileceği endişesiyle reaktörün kapatılmasını veya hafif su reaktörüne dönüştürülmesini talep ediyordu. Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmayla Arak’taki reaktörün restorasyonu konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler