1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İkinci Rusya-Çin doğalgaz anlaşması imzalandı

İkinci Rusya-Çin doğalgaz anlaşması imzalandı

Enerji Günlüğü - Gazprom, Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC ile ikinci bir doğalgaz satış anlaşması imzaladı.Moskova dünyanın en çok enerji tüketen...

İkinci Rusya-Çin doğalgaz anlaşması imzalandı

Enerji Günlüğü - Gazprom, Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC ile ikinci bir doğalgaz satış anlaşması imzaladı.

Moskova dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi Çin'le geçtiğimiz yıl imzaladığı 30 yıllık doğalgaz anlaşmasının ardından ikinci anlaşmayı da geçtiğimiz hafta imzaladı. İnterfax'ın haberine göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçen hafta gerçekleştirdiğ Moskova ziyaretinde ikinci büyük doğalgaz anlaşmasına imzalar atıldı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC Başkan Yardımcısı Wang Dongjin tarafından 7 Mayıs Perşembe gün imzalanan anlaşmaya göre, Batı Sibirya doğalgaz sahasında her yıl 30 milyar metreküp doğalgaz Batı Rotası ile Çin'e gönderilecek.

Analistler, imzalanan bu ikinci anlaşma ile Rusya'nın gaz tedarik portföyünü çeşitlendirerek Avrupalı müşterilerine karşı elini güçlendirdiğini ifade ediyor. Rusya AB ile yaşadığı sıkıntılardan sonra özellikle Asya ülkeleriyle ilişkilerine ağırlık verdi.

Gazprom ile CNPC geçen yıl imzaladıkları 30 yıllık anlaşma Doğu Rotası'ndan yılda 38 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacak.

Putin’in Ankara ziyaretinde Gazprom ve BOTAŞ arasında 63 milyar metreküp kapasitesi olacak Türk Akım’ı ile ilgili ön anlaşma imzalanmıştı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 7 Mayıs'ta yaptıkları görüşmede, Türk Akımı doğal gaz boru hattının devreye girmesi ve hat üzerinden ilk gaz sevkiyatının Aralık 2016'da başlaması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Gazprom'un Çin ile ikinci bir doğalgaz satış anlaşması görüşmelerini önümüzdeki aylarda tamamlamasını beklediklerini söylemişti.

İKİNCİ ÇİN-RUSYA DOĞALGAZ ANLAŞMASI YOLDA

Önceki ve Sonraki Haberler