1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Haziran’da akaryakıt ve petrol fiyatı arttı

Haziran’da akaryakıt ve petrol fiyatı arttı

Enerji Günlüğü – Haziran ayı boyunca benzin ve motorin ürünleri ve Brent tipi ham petrol fiyatları uluslararası piyasadaki değişime bağlı olarak artış...

Haziran’da akaryakıt ve petrol fiyatı arttı

Enerji Günlüğü – Haziran ayı boyunca benzin ve motorin ürünleri ve Brent tipi ham petrol fiyatları uluslararası piyasadaki değişime bağlı olarak artış gösterdi.

EPDK’nın resmi sitesinde yayımlanan Haziran ayı raporuna göre, Haziran ayı boyunca Benzin ve motorin fiyatları vergisiz bayi satış fiyatı ay boyunca 2,07 TL/lt ile 2,19 TL/lt arasında dalgalandı.

BENZİN VE MOTORİN ÜRÜN FİYATI

Yayımlanan rapora göre, Haziran ayı başında litre fiyatı 1.60 TL olan benzin ve motorinin ay sonunda litre fiyatı 1.70 TL’ye ulaşırken, Brent tipi ham petrolün litre fiyatı 1.45 TL’den 1.50 TL’ye ulaştı.

AKARYAKIT FİYATLARI AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Ülkemizdeki vergisiz K.Benzin 95 Oktan ve Motorin fiyatları AB ortalamasının üstünde seyrediyor.

Rapordaki verilere göre 5,05 TL/lt düzeyindeki Kurşunsuz Benzin 95 Oktan’ın nihai fiyatın yüzde 58,39’nun vergi, yüzde 32,66’sının ürün maliyeti ve yüzde 8.91’nin piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu görülüyor.

Motorin verilerini incelediğimizde ise 4,40 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın yüzde 51,5’nin vergi, yüzde 37,8’nin ürün maliyeti, yüzde 10,7’sinin piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (yüzde 10,7) görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler