Enerji Günlüğü - Papatya Elektrik, Hatay'ın Arsuz ilçesinde 1320 MW'lık Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali kurmayı planlıyor.
Papatya Elektrik Üretim A. Ş. tarafından Hatay İli, Arsuz İlçesi sınırları içerisinde 2X(660 MWe/670 MWm) kurulu gücünde ithal kömür yakıtlı Güney Akdeniz Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali (GATES) Projesi'nin hayata geçirilmesi planlanıyor.
Santralde üretim faaliyetleri sırasında her bir ünitede 205 ton/saat olmak üzere toplam 410 ton/saat (3.075.000 ton/yıl) kömür tüketilecek. GATES'in tam kapasite işletilmesiyle birlikte yıllık 9.900.000.000 kWh/yıl (9.900 GWh) elektrik üretilmesi planlanıyor.
PROJEDE ULTRA SÜPER KRİTİK SANTRAL TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK
Ayrıca proje kapsamında, Paris’te 30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen "İklim Değişikliği Taraflar Konferansında (COP 21)" alınan sadece “ultra süper kritik” USC-PC basınç ve sıcaklık kriterlerini (>240 bar, > 593°C) sağlayan veya 750 g/kWh’den daha düşük düzeyde karbondioksit (CO2) salınımı gerçekleştiren türden tasarlanmış tesislere ihracat kredisi sigortası (E.C.A. - Export Credit Agency) ile finansman sağlanabileceği kararı doğrultusunda “ultra süper kritik” basınç ve sıcaklık kriterlerinde çalışan santral teknolojisi kullanılacak.
Ultra süper kritik kazanlar diğer kazanlara göre daha az yakıt yakıyor ve verimlilikleri daha yüksek. Ultra süper kritik teknoloji ile santralden kaynaklı meydana gelecek CO2 emisyonu da azalıyor.
PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Hatay Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.