1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Harran`ın mısır ve pamuk atıkları elektriğe dönüşecek

Harran`ın mısır ve pamuk atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Kayen Delta Enerji, Şanlıurfa'da mısır ve pamuk atıklarının kullanılacağı 5 MW'lık Biyokütle Enerji Üretim Santrali kuracak.Kayen...

Harran`ın mısır ve pamuk atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Kayen Delta Enerji, Şanlıurfa'da mısır ve pamuk atıklarının kullanılacağı 5 MW'lık Biyokütle Enerji Üretim Santrali kuracak.

Kayen Delta Enerji Elk. Ürt. San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Şanlıurfa- Gaziantep Karayolu 15. km’de, Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 192 Ada, 1, 2, 14, 17, 18/3, 15 (geçici) nolu parseller üzerinde, 5 MWm (4,85 MWe) kapasiteli “Biyokütle Enerji Üretim Santrali” yapılması planlanıyor.

Mısır ve pamuk atıkları tarlaların hasat dönemi olan 4 aylık süreçte toplanarak Harran Ovası’ndaki ara depolamaya traktör ve römorklarla götürülecek.

Yapılması planlanan tesiste yılda yaklaşık 7.000 saat çalışılarak, yıllık 60.000 ton biyokütlenin doğrudan yakma yöntemi ile yakılması sonucu 35.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi planlanıyor.

Üretilen elektrik, OSB Elektrik Dağıtım Merkezi’ne nakledilerek, OSB orta gerilim baralarında (34,5 KV) alıcı TEİAŞ’a teslim edilecek. Brüt elektriğin %3’ünün santralin yardımcı tesislerinin elektrik tüketimine harcanması, geriye kalan %97’sinin ise OSB Elektrik Dağıtım Merkezi’ne nakledilerek, OSB orta gerilim baralarında (34,5 kV) alıcı TEİAŞ’a teslim edilmesi planlanıyor.

Projenin inşaat süresinin yaklaşık 1 yıl, işletme ömrünün ise 49 yıl olması öngörülüyor. İnşaat aşamasında 12 ay, tek vardiya ile 45 kişi çalışırken, işletme aşamasında 11 ay (yılın 1 ayı bakım onarım süresi olarak kabul edilmiştir), 3 vardiya ile 20 kişinin çalışması planlanıyor.

PROJE İLE İLGİLİ İDK TOPLANTISI 1 HAZİRAN'DA

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, projesi ile ilgili 01/06/2015 tarihindeİnceleme ve Değerlendirme Toplantısı (İDK) gerçekleştirileceği duyuruldu.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler