1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Harmanlık RES devrede

Harmanlık RES devrede

Enerji Günlüğü - Borusan ENBW Enerji’nin Bursa Karacabey'de kurduğu Harmanlık RES devreye alındı.Alman enerji şirketi EnBW'nin yarı ortaklığıyla kurulan...

Harmanlık RES devrede

Enerji Günlüğü - Borusan ENBW Enerji’nin Bursa Karacabey'de kurduğu Harmanlık RES devreye alındı.

Alman enerji şirketi EnBW'nin yarı ortaklığıyla kurulan Borusan EnBW Enerji tarafından Bursa’nın Karacabey ilçesinde kurulan 52,8 MW kurulu gücündeki Harmanlık Rüzgar Enerjisi Santrali'nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Borusan ENBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarlı, Harmanlık Rüzgâr Enerjisi Santrali'ni açmaktan duyduğu gururu belirterek, “Bugün Harmanlık Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin devreye alıyoruz. Böylece 2014 yılında başlattığımız 330 milyon dolar ile Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından biri olarak gösterilen projemizin sonuna hayli yaklaşmış oluyoruz. Koru RES, Mut RES ve Harmanlık RES’in kurulumları ile Bandırma RES’in kapasite artırımı tamamlanmış durumda. İzmir Kemalpaşa’da yapımı süren Fuatres RES de devreye girdiğinde Türkiye’ye rüzgâr enerjisinde toplam 332 MW güç kazandırmış olacağız. Toplam kurulu gücümüz ise 382 MW’a ulaşmış olacak.” dedi.

Hizmete alınan Harmanlık santralinin 52,8 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin 204’üncü, Bursa’nın ise 8’inci büyük enerji santrali olduğunu ifade eden Acarlı, kurdukları Koru RES, Mut RES, Bandırma RES kapasite artışı ve Harmanlık RES’in toplam kurulu gücünün 188 MW düzeyine ulaştığını kaydetti.

Harmanlık RES’te 16 adet Vestas rüzgar türbini kullanıldığını anlatan Mehmet Acarlı, “Harmanlık RES her yıl ortalama 153 GWh2.587.300 kilovatsaat elektrik üretimi ile 49 bin 130 konutun günlük hayatı için gerekli olan tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacaktır. 2015 yılı itibarı ile ülkemizin toplam rüzgar enerjisi gücü mevcut toplam kurulu enerji tesisleri içindeki payını yüzde 5,6’ya çıkarttı. Toplamda 4 bin 192 MW kurulu güç var. Daha temiz bir Türkiye için bu rakamı çok daha yukarı seviyelere çıkarmamız gerekiyor.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler