1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hamitabat`a 13 yıl Siemens bakacak

Hamitabat`a 13 yıl Siemens bakacak

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, Hamitabat Santralı yenileme projesinde türbin ve jeneratörlerin servis ve bakımı için Siemens ile anlaşma imzaladı. Limak...

Hamitabat`a 13 yıl Siemens bakacak

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, Hamitabat Santralı yenileme projesinde türbin ve jeneratörlerin servis ve bakımı için Siemens ile anlaşma imzaladı. 

Limak Şirketler Grubu, Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin ekipmanlarının servis ve bakımı için Siemens teknolojisini tercih etti.

Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı yenileme projesinde gaz ve buhar türbinleri ile jeneratörlerin servis ve bakımını on üç yıllığına Siemens üstlendi.

30 Haziran Salı günü imzalanan anlaşma kapsamında, Hamitabat Santrali'nin yüksek teknoloji ekipmanlarına uygun yedek parçaları, gerekli mühendislik desteği, bakım için gerekli özel aparatları, ekipmanlara özel sarf malzemeleri, özel bilgi ve donanıma sahip mühendis ve teknisyenleri, proje yönetimi ve koordinasyonunu Siemens sağlayacak.

Söz konusu hizmetlerle, Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin verimliliğinin ve emre amadeliğinin en üst düzeyde tutulması amaçlanıyor.

GELİS: TESİSTE VERİMLİLİK SAĞLANACAK


Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Nisan ayı içerisinde Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı yenileme projesinde, EPC yüklenicisi konumundaki Gama ile gaz ve buhar türbini ekipmanları sağlamak konusunda anlaşma imzalamıştık. Bugün bu anlaşmaya bir yenisini ekliyoruz. Bir enerji yatırımı için servis ve bakımın öneminin farkındayız ve Siemens olarak, bu konu önem verdiğimiz faaliyet alanlarımız arasında yer alıyor. Yıllara dayanan servis tecrübemiz ve Hamitabat’ın ihtiyaçlarına özel sunduğumuz uzun dönemli bakım ve servis anlaşması ile tesisin hem tam performans ile çalışması hem de daha verimli olması sağlanacak”.

ÖZDEMİR: EMRE AMADELİK ÜST SEVİYEDE TUTULACAK

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise konuya ilişkin şunları söyledi:

“Hamitabat’ta Mayıs ayında temelini attığımız yaklaşık 520 milyon Euro değerindeki yenileme yatırımını çok önemsiyoruz. Bu yenileme yatırımıyla birlikte devletten aldığımızda yüzde 38 civarında olan verimlilik seviyesi yüzde 60’ların üzerine çıkacak ve 2017 yılında yeni üniteleri devreye alındığında Hamitabat Türkiye’nin en verimli santrallerinden birisi haline gelecek. Bu verimlilik artışı sayesinde Türkiye gaz ithalatını önemli miktarda azaltacak. Çok iyi şartlarda yaptığımız bu servis ve bakım anlaşması da santralin verimliliğini ve emre amadeliğini en üst düzeyde tutmayı sağlayacak."

YENİ SANTRAL 2017'DE ÜRETİME GEÇECEK

Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin yenileme yatırımının 2017 yılının yaz aylarında üretime geçmesi planlanıyor. Projede, yüksek verimliliğe sahip Siemens gaz ve buhar türbin teknolojisinin tercih edildiğini belirten Şirket yetkilileri, bu tercihte santralin daha az doğalgaz tüketmesi ve böylece ülke ekonomisine katkı sağlamasının önemli rol oynadığını belirti. Siemens’in dünya çapında benzer tesislerde uyguladığı bakım süreçlerinin Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nde de uygulanacağı ifade edildi.

Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Mayıs 2013 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen özelleştirme süreci sonunda imzalanan devir anlaşması ile Limak Holding bünyesine geçmişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler