1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hallier: Türk Alman Enerji Forumu ile işbirliği gelişecek

Hallier: Türk Alman Enerji Forumu ile işbirliği gelişecek

Enerji Günlüğü - Almanya Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Christoph Hallier, Türk Alman Enerji Forumu ile iki ülke...

Hallier: Türk Alman Enerji Forumu ile işbirliği gelişecek

Enerji Günlüğü - Almanya Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Christoph Hallier, Türk Alman Enerji Forumu ile iki ülke arasındaki mevcut ve potansiyel işbirliğinin daha da gelişeceğini söyledi.

Almanya Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Christoph Hallier, Türkiye’de enerji sektörüne yabancılar tarafından yapılan yatırımlar içerisinde en büyük payın Alman şirketlerine ait olduğunu anımsatarak, Türk Alman Enerji Forumu ile iki ülke arasındaki mevcut ve potansiyel işbirliğinin daha da gelişeceğini vurguladı.

Christoph Hallier, Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Yönetim Kurulu ve IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nu Boğaziçi Üniversitesi’nde ziyaret ederek, Türk-Alman Enerji Forumu’na davet etti.

Gürkan Kumbaroğlu, yapılan görüşmede, enerji sektöründe iki ülke arasındaki mevcut ve potansiyel işbirlikleri ile fırsatların değerlendirildiğini kaydetti.

Toplantıda Almanya ve Türkiye arasında enerji işbirliğinin gelişmeye açık olduğu, başta yenilenebilir enerji teknolojileri olmak üzere iki tarafın da kazançlı çıkacağı önemli yatırım fırsatları bulunduğu sonucuna varıldığına işaret eden Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“IAEE olarak Alman Enerji Ekonomisi Derneği bünyesinde 151 üyemiz var. Almanya’nın karbon ve nükleer enerjiden çıkma, yenilenebilir enerji teknolojilerine geçiş stratejisini ekonomik açıdan değerlendiren çalışmalarımız mevcut. Özellikle yenilenebilir enerji teknolojilerinde ve akıllı sistemlerde Almanya’nın kazanmış olduğu bilgi birikimi ve deneyimin Türkiye’de değerlendirilmesinde iki ülke için büyük yarar var. Bunun önündeki engellerin tespit edilip yeni yatırımların önünün açılması için Enerji Ekonomisi Derneği olarak katkı sunmaktan büyük mutluluk duyarız. Türk-Alman Enerji Forumu çatısı altında başlayan işbirliğimizi yeni başka işbirliklerini tetikleyici bir başlangıç olarak kabul edip, iki ülkenin IAEE kolu olan ulusal enerji ekonomisi dernekleri arasında da işbirliğini geliştirmek üzere gerekli çalışmalara başlayacağız. Enerjide Türk-Alman işbirliğine yatırım yapan şirketlerin sorunlarını IAEE yapılanması içerisinde de değerlendireceğiz. Yatırımları ve işbirliğini frenleyen unsurları belirleyip karar vericiler nezdinde gündeme taşıyarak, bu konudaki sorunların giderilmesine katkı sağlayacağız.”

Almanya Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Christoph Hallier ise, Türkiye’de enerji sektörüne yabancılar tarafından yapılan yatırımlar içerisinde en büyük payın Alman şirketlerine ait olduğunu belirterek, “Tarafların fayda sağlayacağı bu işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz. IAEE’nin Türk-Alman Enerji Forumu’na katılması bu anlamda güzel bir başlangıç olabilir. Konulara vakıf, objektif değerlendirmelerde bulunabilecek tarafsız bir STK’nın katılımı çalışmalarımıza önemli katma değer sağlayacağına inanıyorum. Bu çerçevede Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği ile işbirliği içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyacağız“ dedi.

Görüşmede, EED’nin Türk-Alman Enerji Forumu’na entegrasyonu ile ilgili mutabakata varıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler