1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güriş Kırım`daki rüzgar yatırımını tamamlayacak

Güriş Kırım`daki rüzgar yatırımını tamamlayacak

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Rusya'nın bölgeyi ilhak etmesiyle askıya alınan Kırım Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesine devam edecek.Güriş...

Güriş Kırım`daki rüzgar yatırımını tamamlayacak

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Rusya'nın bölgeyi ilhak etmesiyle askıya alınan Kırım Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesine devam edecek.

Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakından sonra, bu ülkede hayata geçirecekleri rüzgar enerji santrali projesinin akıbetini Enerji Günlüğü'ne anlattı. 250 MW'lik rüzgâr santrali projesini hayata geçireceklerini belirten Yamantürk, yatırıma devam etmek için Kırım'daki yeni yönetimin hukuki ve yasal düzenlemeleri tamamlamasını beklediklerini söyledi.

Kırım'daki rüzgâr santrali yatırımınızın akıbeti belli mi?

Biz şu anda beklemedeyiz. Neyi bekliyoruz? Kırım'daki yeni yönetim, yani Ruslar kendi regülasyonlarını yerleştirmeye çalışıyorlar. Onlar yasal düzenlemelerini tamamlayıp uygulamaya geçirince biz de yatırımımızı yapacağız.

Demek ki yeni Kırım yönetimiyle temastasınız...

Evet, temastayız. Yönetim Ruslar'a geçtikten sonra onlar bize "ülkedeki yatırımdan vazgeçtiniz mi" diye sordular. Biz de "Vazgeçmedik" dedik.

Neden arayıp da bunu sorma ihtiyacı duydular ki?

Bu yatırıma ihtiyaçları var. Ve bu santrallerin bir an önce devreye girmesini de istiyorlar. Çünkü enerji sıkıntıları var.

Aslında Ukrayna şebekesine bağlılar, bir de neden Rusya'dan almayı düşünmüyorlar?

Ukrayna ile enterkonneksiyon, yani şebeke bağlantıları var. Ama enterkonneksiyon olsa bile bunu tam kullanamıyorlardır. Bağlantı olsa bile Ukrayna izin vermeyebilir. Kırım öyle bir yerde ki, Rusya ile arasında bir Ukrayna toprağı var.

Yatırıma yeniden başlamanız ne kadar zaman alır?

Önümüzdeki altı ay içinde belli olur. Regülasyonların yanı sıra hangi şartlarda elektrik alacaklarını falan belirleyecekler. Tabii bir de şunu biliyorlar. Maç yapılırken kural değiştirilmez. Maça başlanmış durumda. Biz Ukrayna kaide ve kurallarını çok değiştireceklerini de sanmıyoruz. Minimum şekilde müdahale edecekler ki yatırımcıyı kaçırmasınlar. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler