1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Güney Kore Rus kömürü alacak

Güney Kore Rus kömürü alacak

Enerji Günlüğü - Güney Kore'nin, Kuzey Kore üzerinden Rus kömürü ithal edeceği bildirildi.Güney Kore Birleştirme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,...

Güney Kore Rus kömürü alacak

Enerji Günlüğü - Güney Kore'nin, Kuzey Kore üzerinden Rus kömürü ithal edeceği bildirildi.

Güney Kore Birleştirme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yapılan müzakereler sonucu, Rusya'da çıkarılmış kömürün Kuzey Kore'ye trenle getirildikten sonra Güney Kore'ye gemiyle gönderilmesi öngörülüyor.

İthalatın fizibilitesini ölçmek amacıyla yapılacak olan ilk pilot sevkiyatın denetimini yapmak amacıyla, Güney Kore'den ilgili hükümet yetkilileri ve proje için kurulan konsorsiyuma dahil Posco Steel, Hyundai Merchant Marine, Korail firmalarındaki temsilcilerin Kuzey Kore'nin deniz limanı Rajin'e gittiği belirtildi.

Pilot proje kapsamında, Batı Sibirya bölgesindeki bir Rus madeninden çıkarılan 4 bin 500 ton kömürün ilk olarak demir yoluyla Kuzey Kore'nin Rajin limanına getirilmesi ve oradan Kuzey Kore gemisiyle Güney Kore'nin Pohang limanına taşınacağı bildirildi.

Sözü geçen projenin, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin bir yıl önce Rusya'yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere ettiği ve Güney Kore firmalarının Rusya ile Kuzey Kore projelerine katılmasını öngördüğü anlaşma kapsamında yapıldığı belirtildi. Pilot projenin başarıyla sonuçlanması durumunda ise, Güney Kore konsorsiyumunun bir sene içinde anlaşmayı imzalayacağı kaydedildi.

Öte yandan anlaşmanın imzalanmasının, Güney Kore tarafının hali hazırda Rusya'nın Vladivostok kentinden yaptığı pahalı kömür nakliyatına alternatif olacağı belirtiliyor. Öte yandan, Kuzey Kore'nin de bu anlaşmayla beraber nakit para ihtiyacını bir nebze giderebileceği ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler