1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs Mısır enerji işbirliği derinleşecek

Güney Kıbrıs Mısır enerji işbirliği derinleşecek

Enerji Günlüğü – Güney Kıbrıs ve Mısır enerji konularındaki stratejik işbirliklerini daha çok derinleştirecekler.Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos...

Güney Kıbrıs Mısır enerji işbirliği derinleşecek

Enerji Günlüğü – Güney Kıbrıs ve Mısır enerji konularındaki stratejik işbirliklerini daha çok derinleştirecekler.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis enerji planlarını geliştirmek ve olası doğalgaz satışı için ağız yoklamak amacıyla teknokratlar grubuyla birlikte bugün Mısır’a gitti.

Alithia gazetesi, Lakkotripis’in bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de yapacağı temaslar çerçevesinde Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail ve Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Fakhry Abdel ile görüşeceğini ve ortak Teknik Komite toplantısı gerçekleştirileceğini yazdı.Lakkotripis’in Kahire temaslarının gündeminde enerji konuları ve transit ticaret konuları var.

Görüşmede, Güney Kıbrıs ile Mısır’ın “Münhasır Ekonomik Bölgelerindeki – MEB” hidrokarbon araştırmalarının gidişatının ele alınacağı, ayrıca Güney Kıbrıs’ın teyit edilmiş doğalgazın değerlendirilmesiyle programlarının sunulacağı belirtiliyor.

Yapılan resmi açıklamaya göre toplantıda, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki enerji konularındaki stratejik işbirliğinin daha çok derinleşmesinin yollarıgörüşülecek.

Bu ziyaret, Güney Kıbrıs ve Mısır liderlerinin Eylül ayında New York’ta BM Genel Kurulu toplantısı sırasında yapacakları görüşmenin ön hazırlığı niteliğinde.

Simerini gazetesi, Lakkotripis’in ziyaret sırasında Güney Kıbrıs’ın doğalgaz alanındaki olanakları hakkında bilgiler vereceğini, ayrıca koşullar uygun olduğunda Mısır’a doğalgaz satışıyla ilgili ağız yoklayacağını belirtti.

GÜNEY KIBRIS DOĞALGAZ GÜCÜ OLMAYA BAŞLADI

Katıldığı bir programda konuşan Lakkotripis, Mısır ziyaretinin, Eylül ve Ekim aylarında Umman, Ürdün ve Romanya’ya yapılacak ziyaretler çerçevesine olduğunu söyledi.

Gerek Mısır, gerekse ziyaret edeceği diğer ülkelerde olası doğalgaz satışı konusunun tartışılacağını belirten Lakkotripis, bu ülkelerin, Ukrayna ve genel olarak Doğu Akdeniz’deki krizin ardından ilgilerinin arttığına işaret etti.Lakkotripis, Güney Kıbrıs’a yönelik ilginin göstergesi olarak Umman Enerji Bakanı’nın özellikle kendisiyle görüşmek üzere Temmuz ayında Malta’daki enerji toplantısına gitmesini örnek gösterdi.

Keşifler çoğaldıkça yabancı ülkelerin ilgisinin de atığını ifade eden Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın “doğalgaz gücü” olmaya başladığına, alternatif ikmal kaynağı ve bölgenin istikrar faktörü olabileceğine dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler