1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs doğalgazına İsrail desteği

Güney Kıbrıs doğalgazına İsrail desteği

Enerji Günlüğü - İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Güney Kıbrıs'ın kendi kıyılarında doğalgaz sondajı yapma hakkının olduğunu ve Türkiye...

Güney Kıbrıs doğalgazına İsrail desteği

Enerji Günlüğü - İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Güney Kıbrıs'ın kendi kıyılarında doğalgaz sondajı yapma hakkının olduğunu ve Türkiye de dahil bütün ülkelerin saygı duyması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti arasında yaşanan Münhasır Ekonomik Bölge doğalgaz aramalarına ilişkin gerginlikte İsrail’den Rum yönetimine destek geldi. Güney Kıbrıs'ta denizde petrol aramayla ilgili açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Türkiye dahil herkesin bölgedeki ülke egemenliklerine saygı duyması gerektiğini söyledi.

TARTIŞMA SON DERECE GEREKSİZ

Lieberman Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Güney Lefkoşa'da bir araya geldi. İki bakan, Rum Dışişleri Bakanlığı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Liberman toplantıda, "Bütün ulusların komşularının egemenliğine saygı duymalı. Anlaşmazlıkların olduğu bölgeler için de tartışmaların son derece gereksiz olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

Lieberman, "Uluslararası normlara uymanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm ülkelerin uluslararası kurallara uyması gerektiğine dikkat çekmek isteriz. Her ülke komşularının egemenlik haklarına saygılı olmak zorundadır. Bölgedeki sorumluluklarımızı biliyoruz, o yüzden de yapıcı davranmaya çalışıyoruz." dedi.

ORTADOĞU SORUNLARI DİĞER ÜLKELERE DE SIÇRIYOR

Ortadoğu'da son dönemde yaşanan sorunların diğer ülkelere de sıçradığına vurgu yapan Lieberman, Akdeniz ve Avrupa ülkelerinin de bu sorunlardan nasibini aldığını vurguladı. İsrail ile Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğinin iki ülke için de son derece önemli olduğunu aktaran Lieberman, ilişkilerin daha da güçlenmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Lieberman , Güney Kıbrıs'ın Filistin dahil olmak üzere bölgede izlediği politikalardan dolayı memnuniyet duyduğunu da ekledi.

U.A. BİR KONSORSİYUM İLE GELECEK YIL SORUNLAR GİDERİLEBİLİR

Liebarman,Gaz meselesinin son derece önemli bir konu olduğuna değinerek, bölgedeki doğalgaz faaliyetleri ile ilgili olarak hassas davrandıklarını ve Rumların uluslararası toplumla birlikte hareket etmeye çalıştığını söyledi.

Liebarman, "Politik açıdan son derece hassas olan bu konuda sorumluluk sahibi bir ülke olarak baş etmeye çalışıyoruz. Gelecek sene bazı sonuçlar elde edilebilir. Uluslararası bir konsorsiyum kurulup bölgedeki sorunlar daha detaylı bir şekilde ele alınarak, sorunlara çözüm üretilebilir." şeklinde konuştu.

Ayrıca Liberman AB'nin sorunlara çözüm bulacak kadar yeterli güce sahip olduğuna işaret ederek, Avrupa Birliği'nin de bölgede yaşanan sorunların çözümünde önemli rol üstlenebileceğini öne sürdü.

Önceki ve Sonraki Haberler