1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş elektriğinde öztüketim miktarla (kWh) mahsup edilsin

Güneş elektriğinde öztüketim miktarla (kWh) mahsup edilsin

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 2 / Ateş Uğurel) Öztüketim modelinde mahsuplaşma kWh üzerine olmalı (net metering).Şu...

Güneş elektriğinde öztüketim miktarla (kWh) mahsup edilsin

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 2 / Ateş Uğurel) Öztüketim modelinde mahsuplaşma kWh üzerine olmalı (net metering).

Şu anda kimsenin net anlamadığı, Ankara'da yapılan toplantılarda bile kamu kurumlarının her birinden farklı yorumlar gelen bir mahsuplaşma ve fatura kesme karmaşası yaşanmaktadır. Üstelik bu şekliyle işin içine muhasebe, maliye bakanlığı ve vergi mevzuatları da giriyor. Bunun etkileri ve beklenmedik vergisel sonuçları önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak.

Öz tüketim modeli şunu betimler: Mevcut elektrik maliyetinden orta/uzun vadede daha ucuz olma ön koşuluyla kendi elektrik ihtiyacının bir bölümünü güneşten üreten ev, hastane, AVM, fabrika, otel gibi uygulamalar. Mantolama nasıl binanın doğalgaz maliyetini düşürüyorsa, güneş enerjili öz tüketim de aynı şekilde elektrik maliyetini düşürecektir. Aslında öztüketim, esas itibariyle bir enerji verimliliği uygulamasıdır.

Dolayısıyla bu modelde zaten hedef üretilen elektriği mümkün olduğu kadar tüketmek olduğundan, satış/fatura kesme amacı yoktur. Buna rağmen belli gün ve dönemlerde (tatil-sezonluk değişimler) bir miktar fazla elektrik üretimi gerçekleşebilir. Üretilen bu fazla elektriğin satışı yerine şebekeye verilen kWh miktarı kadar yıl içinde bedelsiz kWh kullanmak serbest olmalı. İşin içine hiç para alışverişini sokmamalı. Tüketiminden bir miktar fazla üretirsen kWh kazan, az üretirsen kWh borçlan.

Öztüketim uygulamalarında minimum yüzde 70-80 tüketim hedefleneceğinden, farklı zaman dilimlerinde kWh borçlanmak veya kazanmak çok önemli bir unsur olmayacaktır tüketici veya dağıtım şirketi açısından. Sistemin sağlıklı işlemesi için uzaktan ne zaman ve ne kadar elektrik üretildiği/tüketildiği bilgilerini takip eden çift yönlü bir sayaç yeterli olacaktır. Birçok ülkede bu yöntem sağlıklı bir şekilde uygulanıyor.

TÜRKİYE'DE GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ! KAMPANYA DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ...  

Önceki ve Sonraki Haberler