1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güneş Almanya’da elektrik fiyatlarını yarıya indirdi

Güneş Almanya’da elektrik fiyatlarını yarıya indirdi

Enerji Günlüğü - Alman Solar Endüstri Derneği BSW-Solar yöneticilerinden Jörg Mayer, güneş enerjisi sayesinde Almanya’da elektrik fiyatlarının neredeyse...

Güneş Almanya’da elektrik fiyatlarını yarıya indirdi

Enerji Günlüğü - Alman Solar Endüstri Derneği BSW-Solar yöneticilerinden Jörg Mayer, güneş enerjisi sayesinde Almanya’da elektrik fiyatlarının neredeyse yarı yarıya azaldığını söyledi.

Türkiye Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu – UFTP Kurucu Yürütme Kurulu Başkanı Metin Çolak’ın Başkanlığını yaptığı oturumda konuşan Alman Solar Endüstri Derneği BSW-Solar yöneticilerinden Jörg Mayer, Fotovoltaik panellerinin Almanya’da fiyatları ucuzlattığını söyledi.

“FV Sistemlerinin Avrupa ve Türkiye'de Verimli Şebeke Entegrasyonu” ve “FV İş Dünyasının Geleceği” konulu iki ayrı sunum yapan Mayer, Almanya’da elektrik fiyatlarının düşmesinin iki nedeni olduğunu, bunlardan birincisinin fosil yakıtların ucuzlaması ile üretim maliyetinin düşmesi, diğerinin ise en üst düzeyde bulunan fotovoltaik kurulumlar olduğunu söyledi.

2013 verileriyle dünya genelinde PV kurulum kapasitesinin 137 GW olduğu bilgisini veren Mayer, Avrupa’nın payı giderek azalırken, Çin ve APAC ülkelerinin paylarının yükseldiğini söyledi.

ŞEBEKEYE BAĞLANMADA ZORLUKLAR VAR

Almanya’da ise kurulu gücün 36 GW olduğunu belirten Mayer, dünya genelinde olduğu gibi PV şebeke entegresi konusunda zorluklar yaşandığını söyledi.

Bu zorlukları ele almak ve şeffaf hale getirmek için bir veri tabanı oluşturduklarını belirten Mayer, bu çalışma ile etkili olmayan uygulamaların elenmesini ve fiyatların düşmesini sağladıklarını söyledi.

TÜRKİYE VERİ TABANINA BİLGİLERİNİ İŞLEMELİ

Ayrıca, etkin olarak şebekeye bağlanmada teknolojik sonuçlar elde ettikleri bir diğer çalışmanın verilerini de girmek istediklerini belirten Mayer, şebeke bağlantısı çok maliyetli ve uzun süren Türkiye’de de bilgileri bir veri tabanında toplamanın çok yararlı olacağını söyledi.

GÜNDER İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

GÜNDER ile Avrupa Komisyonu tarafından planlanan bir proje çerçevesinde üç yıl boyunca birlikte çalışacaklarını belirten Mayer, PV konusunda yeni iş modelleri üzerinde çalışacaklarını belirtti.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler