1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Göçmen: Enerji sektörü serbestleştikçe ilerler

Göçmen: Enerji sektörü serbestleştikçe ilerler

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen enerji sektöründe serbestleşmenin yatırımları hızlandıracağını belirtti,...

Göçmen: Enerji sektörü serbestleştikçe ilerler

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen enerji sektöründe serbestleşmenin yatırımları hızlandıracağını belirtti, "Ne kadar liberalleştirebilirsek bu sektör o kadar ileri gider" dedi.

Mehmet Göçmen, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanlığı görevine gelmesinden bu yana ilk kez dün akşam (16 Ekim 2014) bir grup gazeteciyle İstanbul'da bir araya gelerek sektörü değerlendirdi ve Enerjisa'nın faaliyetlerini anlattı.

Türkiye'de son 12 yılda elektrik sektörünün hem arz hem de tüketim tarafının çok hızlı bir büyüme gösterdiğini belirten Göçmen "Arz tarafı son 12 yılda 2.1 defa artarak 68 gigavat seviyesine geldi. Tüketim tarafı 2009'a kadar bazı yıllar yüzde 9’larda, ortalama yüzde 6-7’lerden fazla büyüyerek, çok ciddi bir büyüme hızıyla bugüne geldi. Enerji sektörü Türkiye’de birçok alandan beklenmeyecek üst performans gösterdi. Bugün vardığımız noktada ise arz fazlası bir ortam oluştu" dedi.

SOSYAL TARİFE 2015'TE AÇIKLANSIN

Mehmet Göçmen, elektrik sektöründe yeni tarife döneminin 2016'da başlayacağını hatırlatırken, doğalgaz piyasalarının serbestleşmesi, devletin elindeki üretim birimlerinin özelleştirilmesi, piyasa mekanizmalı fiyatlandırma sistemleri ve pazarda serbest rekabet ortamının oluşması gibi bir dizi önemli adımın atılması gerektiğini ifade etti. Serbest piyasayla sektörde şeffaflığın artacağına işaret eden Göçmen, bu çerçevede serbest tüketici limitlerinin sıfırlanması ve sosyal tarifenin devreye sokulması gibi adımların 2015 yılı içinde netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

DOĞALGAZ SERBESTLEŞMELİ

Göçmen, doğalgaz piyasasında maliyetleri yansıtmayan sübvansiyonlu fiyat uygulamasına son verilip, maliyet ve arz-talep esaslı, piyasa odaklı fiyatlandırmaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Göçmen, uzun süre maliyet artışları yansıtılamadığı için doğalgazda fiyatların bir noktadan sonra sürdürülemez hale geldiğini vurguladı. Yaklaşık yarısı doğalgazdan üretildiği için elektrikte liberalizasyon için de maliyetleri yansıtan, piyasa eksenli doğalgaz fiyatlama uygulamalarının hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Göçmen, "Ne kadar liberalleştirebilirsek, bu sektör o kadar ileriye doğru gider" diye konuştu.

ENERJİ BORSASI GECİKMESİN

Enerji Borsası'nın daha fazla zaman kaybetmeden faaliyete geçirilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Gözçmen, düzenleyici kurum (EPDK) ve hükümetin, yeni tarife döneminde uygulanacak ana kriterleri açıklamayı erken yapmasını istedi. Göçmen şunları söyledi:

"2015-2016 yıllarında Türkiye'yi bekleyen belirsizlikleri göz önüne alırsak, 2016 yeni tarife döneminin erken açıklanmasının enerji sektörünün önündeki engelleri kaldıracağının ve bu durumun dış finans ve yatırım çevrelerinde şeffaflık sağlayacağının altını çizmek istiyorum."

ENERJİYE 20 MİLYAR YATIRDIK

Göçmen, EnerjiSa'nın bugüne kadar yarısı dağıtım ve perakende, yarısı da üretim tarafına olmak üzere enerji alanında 20 milyar lira civarında yatırım yaptığını vurguladı. Elektrik üretiminde dinamik bir portföy yönetimi göstereceklerini belirten Göçmen, "Bu yüzden 2003'te yapmamıza rağmen bazı doğalgaz santrallerimizi kapattık. Daha çok yeniydi ama ne oldu? Yüzde 40'lı verimleri vardı. Şimdi Bandırma'ya onların 3-4 misli kapasitede ve yüzde 60'ın üzerinde verimliliğe sahip 600 megavatlık yeni bir santral yapıyoruz. Dolayısıyla rekabetçiliğini korumamız için biz sürekli olarak portföyümüzü gözden geçiriyoruz" dedi.

YATIRIMLAR HIZLANARAK SÜRECEK

Enerji işinin sosyal boyutunu da önemsediklerini ifade eden Mehmet Göçmen, "Bu, liberalleşen yapılar istediklerini yapabilirler anlamına gelmiyor. Dolayısıyla 2015 sonrası dönemi mümkün olduğu kadar erken sürede şeffaflaştırmanın önemini vurgulamak istiyorum. Bundan sonraki yatırımlarımızın bugünden planlandığı gibi devam edeceğini, hatta bir kısmının hızlanarak devam edeceğini söylemek istiyorum. Güneş enerjisi de başta olmak üzere, öncü uygulamalarımıza da bu dönemde başlayacağız."

7500 MW'LİK HEDEFİMİZ DEĞİŞMEDİ

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, 2013 yılında 7 milyar lira olan cirolarının bu yıl yüzde 50’nin üzerinde bir artış gösterebilecek durumda olduğunu vurguladı. Mehmet Göçmen, üretim yatırımı hedeflerinin değişip değişmediği sorusuna "Net olarak 7 bin 500 megavatlık üretim hedefimiz hiç değişmedi" karşılığını verdi.

YENİLENEBİLİRİN PAYI YÜZDE 53

Enerjisa CEO'su Yetik Mert de, hedeflerine ulaşmakta azami esneklik ve optimum kaynak kullanımı stratejileriyle desteklenmiş, esnek bir yol haritaları olacağını söyledi. Mert, yenilikçi yaklaşımlarıyla Türkiye için çok önemli gördükleri enerji verimliliği ve talep yönetimi alanlarında, enerji depolamasında ve güneş enerjisinde de yatırımları olacağını kaydetti. Üretim portföylerindeki yenilenebilir enerji payının yaklaşık yüzde 53’e ulaştığını kaydeden Yetik Mert, kaynak dağılımının Türkiye ortalamasına yakın olmasını hedeflediklerini anlattı.

YENİ SANTRALLER ÖNE ÇEKİLEBİLİR

Yetik Mert, inşaat halindeki Tufanbeyli (kömür), Bandırma 2 (doğalgaz), Doğançay (HES), Yamanlı (HES), Alpaslan (HES) santrallerini, hedeflenenden daha erken devreye alabilmek için çalıştıklarını ifade etti. Yetik Mert, AYEDAŞ, Başkent ve Toroslar elektrik dağtım bölgelerindeki 14 ilde, yaklaşık 20 milyon kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini de ekledi.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler