1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. General Electric`ten türbin tedarik zinciri

General Electric`ten türbin tedarik zinciri

Enerji Günlüğü - General Electric (GE) Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Türkiye'de rüzgâr yatırımları alanında türbin tedarik zinciri oluşturmak...

General Electric`ten türbin tedarik zinciri

Enerji Günlüğü - General Electric (GE) Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Türkiye'de rüzgâr yatırımları alanında türbin tedarik zinciri oluşturmak üzere çalışmalar yürüttüklerini, bu sayede ilk aşamada 400 kişilik istihdam sağlandığını bildirdi.

GE Enerji Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Türkiye rüzgâr enerjisi sektörü ve GE'nin bu pazardaki hedeflerine ilişkin sorularımızı cevapladı:

GE Türkiye'nin rüzgarına nasıl bakıyor?

Elektrik talebi artış gösterirken, GE de buna paralel olarak, Türk halkının ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacak yenilikçi teknoloji, ürün ve hizmetleri müşterilerimiz için geliştirmeye devam ediyor. Ortaklarımızla birlikte Türkiye elektrik enerjisi kapasitesini yenilenebilir enerjiler ile artırmak için çalışıyoruz. GE uzmanlığı ve teknolojideki yenilikçiliği sayesinde günümüz Türkiye’sinde enerji üretimine katkıda bulunuyoruz.

Pazarda GE türbinlerinin yeri?

GE türbinleri, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Osmaniye ve Hatay illerinde 190 rüzgar türbini ile 8 değişik sahada 500 megavatt kadar bir kurulu güçte üretimde. Bunların içinde Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santralleri mevcut. Zorlu Enerji’nin 135 MW'lik Osmaniye Rotor santralinde 54 adet GE 2.5-100 rüzgar türbini, Enerjisa’nın ise 143 MW Balıkesir Bares santralinde 52 adet GE 2.75-103 rüzgar türbini bulunuyor. Ayrıca 63 adet rüzgar türbini ile 7 değişik sahada 150 MW kadar kurulu güç için inşaat faaliyetleri sürüyor. 75MW kadar kurulu güce tekabül eden 48 adet rüzgar türbini için de sözleşmeler imzalandı, inşaat faaliyetleri başlamak üzere...

Türbin teknolojisinde GE'nin geldiği nokta?

GE’nin yeni 2.75-120 model rüzgar türbini, Almanya gibi orta ve düşük rüzgar hızlı sahalar için mükemmel uyan bir türbin ve 2.75-103 modelimize göre yüzde 15 daha fazla elektrik üreten güçlü bir ürün. 85-139 metre arasında değişen kule yüksekliği seçenekleriyle rüzgar yatırımlarını yeni lokasyonlara taşımaya yardımcı oluyor. Opsiyonel enerji saklama çözümleri sayesinde GE 2.75-120, rüzgarı tahmin edilebilir hale getiriyor.

Türkiye'ye özel türbin çalışmanız?

GE, Türkiye’nin orta ve yüksek rüzgar hızlı projeleri için 3.2-103 rüzgar türbini modelini geliştirdi. 2.5 MW platformunun üstün performansına dayanarak geliştirilen GE 3.2-103, 2.75-103 modeline göre yüzde 6 daha fazla enerji üretiyor ve aynı güvenilirliği sunuyor. GE’nin ileri teknoloji ürünü güç dönüşüm, güç saklama ve Endüstriyel Internet çözümlerini kullanan GE 3.2-103, şebeke dostu rüzgar santralleri oluşturuyor.

Türkiye türbin sektöründe başka projeleriniz var mı?

Türkiye’de rüzgar türbini tedarik zinciri kurulması için de çalışmalarımız oldu ve devam ediyor. Kanat ve kule komponentleri konularında küresel iki tedarikçimizin Türkiye’de fabrika kurmasını teşvik ettik. Bu girişim sayesinde daha şimdiden İzmir ve Bandırma’da yaklaşık 400 kişi için iş olanağı yaratıldı.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler