1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Ukrayna’dan doğalgaz borcunu istedi

Gazprom Ukrayna’dan doğalgaz borcunu istedi

Enerji Günlüğü - Gazprom, Ukrayna'dan 5 milyar dolara ulaşan borcunu ödemesini ve Avrupa'ya gazın transit akışını sorunsuz gerçekleştirmesini istedi.Rus...

Gazprom Ukrayna’dan doğalgaz borcunu istedi

Enerji Günlüğü - Gazprom, Ukrayna'dan 5 milyar dolara ulaşan borcunu ödemesini ve Avrupa'ya gazın transit akışını sorunsuz gerçekleştirmesini istedi.

Rus doğal gaz devi Gazprom sözcüsü Sergei Kupriyanov, Ukrayna'nın doğalgaz borcunun 1 Ağustos itibariyle 5,3 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, Kiev yönetiminden borcun ödenmesini talep etti.

Gazprom açıklamasında, Ukrayna doğalgaz şirket Naftogaz'dan Ukrayna üzerinden Avrupa'ya dogalgaz transit geçişi konusunda anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Gazprom, Naftogaz'dan Avrupa'ya gazın transit akışının sorunsuz gerçekleşmesini sağlamasını talep etti.

Kupriyanov ayrıca Gazprom’un Temmuz ayında Naftogaz’a doğalgaz transferi için 10,54 milyon dolar ödeme yaptığını belirtti. Naftogaz ise bu ödemenin yanlışlıkla yapıldığı ve Gazprom’a geri gönderileceği açıklamasını yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasında son on yılda yaşanan üçüncü fiyat anlaşmazlığında Ukrayna 1000 metreküp doğalgaz için 268.50 dolar ödemek isterken, Rusya her bin metreküp doğalgaz için 2009 yılında 485 dolar olan seviyeden ancak 385 dolara inebileceği teklifinde ısrar ediyor.

Gazprom, fiyattaki anlaşmazlık nedeniyle Ukrayna'ya gaz satışını 16 Haziran'da kesmişti. Bununla birlikte Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz akışında bir sorun yaşanmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler