1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Naftogaz`a faturayı kesti

Gazprom Naftogaz`a faturayı kesti

Enerji Günlüğü - Gazprom, Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz'a 2015 yılı üçüncü çeyrek ve son çeyreğinde almadığı doğalgaz için 2,5 milyar dolarlık...

Gazprom Naftogaz`a faturayı kesti

Enerji Günlüğü - Gazprom, Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz'a 2015 yılı üçüncü çeyrek ve son çeyreğinde almadığı doğalgaz için 2,5 milyar dolarlık fatura gönderdi.

Gazprom’dan yapılan açıklamada, Naftogaz ile 2009 yılında yapılan anlaşmaya göre alan tarafın, alacağı doğalgazın yıllık asgari miktarını ödemekle yükümlü olduğu belirtilerek, 2015 yılı üçüncü çeyreğinde yıllık asgari doğalgaz alım miktarının 10,485 milyar metreküp olduğu kaydedildi.

2015 yılının birinci, ikinci ve dördüncü çeyrek için “al yada öde” kuralının uygulanmadığını belirten Gazprom ayrıca üçüncü çeyrekte Ukrayna’ya satılan doğalgaz miktarı da eklenerek toplamda 2,5 milyar dolarlık fatura gönderdikllerini ve 10 gün içerisinde ödemenin yapılmasını beklediklerini açıkladı.

UKRAYNA ANTİ-REKOR KIRDI

Öte yandan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 2015 yılı üçüncü çeyreğinde Ukrayna’nın Rus doğalgazından vazgeçtiğini, ancak “al yada öde” kuralının geçersizliği konusunda bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Ukrayna, 2015 yılında Rusya’dan sadece 6,1 milyar metreküp doğalgaz alarak “antirekor” kırdığı ifade edildi.

ÖNCEKİ ÖDEMELER DE MEVCUT

Rusya, 2012-2014 yılı tarihleri arasındaki çeşitli dönemler için de “al yada öde” kuralı çerçevesinde Ukrayna’dan 26,7 milyar dolar talep ediyor. Ukrayna ise Rusya’nın talebinde olumsuz yanıt vererek olayı Stockholm Ticaret Odası Tahkim Kurumu'na taşıyacağını açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler