1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Kuzey Akım`ı genişletmekten vazgeçti

Gazprom Kuzey Akım`ı genişletmekten vazgeçti

Enerji Günlüğü - Gazprom, düşen petrol fiyatları ve karmaşık politik koşullar nedeniyle Kuzey Akim Boru Hattı’nın genişletilmesi planını iptal etti.Rusya...

Gazprom Kuzey Akım`ı genişletmekten vazgeçti

Enerji Günlüğü - Gazprom, düşen petrol fiyatları ve karmaşık politik koşullar nedeniyle Kuzey Akim Boru Hattı’nın genişletilmesi planını iptal etti.

Rusya kamu enerji şirketi Gazprom bir açıklama yaparak, Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım boru hattının genişletilmesi için şu anda hiçbir neden olmadığını ve mevcut kapasitenin yeterli şu an için yeterli olduğunu söyledi.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zubkov, zayıf doğalgaz piyasasının şirketi projelerini ertelemeye zorladığını belirterek, “Fiyatlar düşerken bu tür projeleri hayata geçirmek zorlaşıyor, hatta imkansızlaşıyor” dedi.

Gazprom geçen yıl hattı İngiltere’ye kadar uzatabileceğini söylemişti.

POLİTİK DURUM KARMAŞIK

Gazprom'a yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Şirket yöneticileri, "Politik durum hali hazırda karmaşık. Almanya'nın Opal doğal gaz boru hattına ulaşımımıza izin vermediği ortamda, neden hattı genişletelim. Plananan 2 paralel hattı inşaa etmeyeceğiz" ifadelerini kullanıyorlar.

HAT KAPASİTESİNİN YARISINI KULLANIYOR

Kuzey Akim Boru Hattı Avrupa’nın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde onuna karşılık gelen yıllık 55 milyar metreküp kapasiteye sahip ancak mevcut durumda kapasitesinin yarısını kullanıyor. AB ise sürekli olarak hattan Opal’e daha fazla doğalgaz göndermesi için kuralları belirlemeyi erteliyor.

Hattın kapasitesinin yarısını kullanabilmesinin bir ortaklık sorunu olduğunu belirtenler de bulunuyor. Hatta Gazprom % 51, Wintershall ve E.ON % 15.5’er, Gasunie ve GDF Suez ise % 9’ar paya sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler