1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Gama Enerji rüzgârı daha hızlı estirecek

Gama Enerji rüzgârı daha hızlı estirecek

Enerji Günlüğü - GAMA Enerji Günül Müdürü Sıtkı Şerifeken, elektrikteki toplam kurulu güçlerini 2500 MW'ye çıkarma hedefleri doğrultusunda...

Gama Enerji rüzgârı daha hızlı estirecek

Enerji Günlüğü - GAMA Enerji Günül Müdürü Sıtkı Şerifeken, elektrikteki toplam kurulu güçlerini 2500 MW'ye çıkarma hedefleri doğrultusunda rüzgar yatırımlarını da gerek yeni geliştirilecek projeler gerekse olası satın almalar yoluyla büyüteceklerini söyledi. 

GAMA Enerji Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken, rüzgar yatırımları konusundaki faaliyetlerini ve hedeflerini Enerji Günlüğü'ne anlattı. Uzun vadede 2500 MW'lik kurulu güce ulaşma hedefiyle hareket ettiklerini anlatan Şerifeken, bu çerçevede mevcut rüzgar santrallarına yenilerini ekleyeceklerini, devralma ve birleşme yoluyla da bu alandaki yatırımlarını büyütmek istediklerini söyledi.

GAMA'nın rüzgardaki kurulu gücü ne kadar?

Çanakkale Ezine'de bulunan 25 MW kurulu gücündeki Sares Rüzgar Enerji Santralı 2011 yılında, İzmir Aliağa'daki 10 MW'lik kurulu gücündeki Karadağ Rüzgar Enerji Santralı 2012 yılında ticari işletmeye alınmıştı. 2014 yılının Haziran ayında ise 35 MW'lik Gök II RES’in 11 MW’lık kısmı devreye alınmış olup, 24 MW’lık bölümü ise iki ay içerisinde devreye alınacak. Böylece GAMA Enerji'nin işletmedeki RES kurulu gücü 46 MW olup, Ağustos ayında 71 MW’a yükselecek

Yeni planlarınız da olmalı...

Evet. Gama Enerji, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vererek elektrik üretiminin her alanında yatırımları bulunan etkin bir yatırımcı olmayı hedefliyoruz. 2016 yılı itibariyle toplam kurulu gücümüzü 2 bin 500 MW'nin üzerine taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, yeni RES yatırımız da olacak. Önümüzdeki dönemde 45 MW kurulu gücündeki Kırkağaç RES ve 10 MW kurulu gücündeki Marmara RES'le yola devam edeceğiz. Ayrıca hedeflerimiz doğrultusundaki büyümede, devralmalar ve birleşmeler de gündeme gelebilir. Bu konuda değerlendirdiğimiz çeşitli potansiyel projeler de var...

Yeni işbirliği ve ortaklıklara ilişkin planlarınız var mı?

Gama Enerji, rüzgar yatırımlarına devam etmeyi planlarken portföyünü genişletmek, büyütmek için her türlü birlikteliği değerlendiriyor. Hali hazırda yerli yabancı yatırımcılarla yeni işbirliği ve ortaklık imkanları üzerinde görüşmelerimiz var. Rüzgar yatırımlarını realize etmedeki tecrübemize güveniyoruz. Portföyümüzü hem kendi geliştirdiğimiz projeler, hem de geliştirilmiş ve gerçekleşmeyi bekleyen projelerde yapacağımız birlikteliklerle büyütmek istiyoruz. Böylece ülke ekonomisine yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alarak katkı sağlamaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Rüzgar yatırımcılarının işini zorlaştıran engeller var mı?

Enerji yatırımları, stratejik ve uzun vadeli yatırımlar. Bu yüzden devlet tarafından çizilen yolun öngörülebilirliği çok önemli. Sürekli değişen mevzuat, sonradan eklenen yönetmelikler, mevcut yönetmeliklerdeki muğlaklıklar ve bunların yol açtığı yorum farklılıkları, yatırımların gerçekleşmesini ciddi şekilde geciktirebiliyor.

Peki sizce neler yapılmalı? Önerileriniz neler?

RES yatırımları için proje sahalarıyla ilgili kriterlerin netleştirilmesi ve hiçbir yoruma gerek kalmadan yatırım kararlarının verilebilmesi gerekiyor. Mevzuattan kaynaklanan sürecin uzaması hem yerli hem de yabancı yatırımcılar ve finansörler açısından piyasada güvensizlik oluşturabiliyor. RES yatırımlarının izin süreçleri, uzun ve meşakatli bir yol. Yeni kanun ve ikincil mevzuatıyla bu süreçte karşılaşılabilecek olumsuzluklar minimize edilmeye çalışıldı aslında. Burada en önemli konulardan birini kurumlar arası koordinasyonun daha etkin ve belli süreler içinde çözülebilmesinin sağlanması.

İzin süreçleri dışında bir problem?

2013 yılı öncesinde piyasa fiyatları altında olmasına karşın artan döviz kurlarıyla piyasa fiyatlarını yakalayan, ancak hali hazırda Avrupa piyasalarının çok altında kalan bir teşvik mekanizması söz konusu. İlk 5 yıl için verilen yerli katkı payı ek teşvikleri ve buna karşı artan finansman maliyeti söz konusu...

Bunu biraz açar mısınız?

RES'lerde üretilen elektriğin gerek ikili anlaşmalar yoluyla gerekse sisteme satışlarında maruz kalınan yüksek dengesizlik maliyetleri söz konusu. Burada ek teminat gereksinimleri de ortaya çıkıyor ve bunlar en önemli sıkıntılar arasında. Dolayısıyla mevzuatta yapılacak iyileştirmelerin, kurumlar arası koordinasyon ile birlikte, ihale, fiyatlama ve teşvik mekanizmalarına yönelik olması, yatırımların gerçekleşmesine ivme katacaktır.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler