1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fas nükleer enerji çalışmalarına başladı

Fas nükleer enerji çalışmalarına başladı

Enerji Günlüğü - Fas,ekonomik büyümeye paralel olarak enerji tedarikini güvence altına alabilmek için nükleer enerji konusunda çalışmalar yürütmeye...

Fas nükleer enerji çalışmalarına başladı

Enerji Günlüğü - Fas,ekonomik büyümeye paralel olarak enerji tedarikini güvence altına alabilmek için nükleer enerji konusunda çalışmalar yürütmeye başladı.

Avrupa Birliğinin nükleer enerji konusundaki yetkili kurumu Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı Fas’ında içinde bulunduğu birkaç Afrika ülkesinin nükleer enerji kullanma konusunda karar aldıklarını açıkladı.

Afrika ülkekerinde son dönemde yakalanan ekonomik büyümeye paralel olarak enerji tedarikini güvence altına alabilmek adına söz konusu hamlelerin gerçekleştirileceği, Fas’ın bu konudaki niyetini açıkladığı, Kenya, Nijerya ve Mısır’ın da söz konusu yatırımlar konusunda karar aldıkları açıklandı.

FAS'TA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR

Fas son 8 yıl içinde 4 adet nükleer enerji konusunda anlaşma imzaladı.2007 yılında Fransız nükleer enreji şirketi Areva Fas’lı fosfat ajansı OCP (Office Chérifien des Phosphates) ile fosforik asitten uranyum üretilebilmesi konusunda anlaşma imzaladı. Aynı sene Marakeş yakınlarında nükleer enerji santrali kurulması konusunda yine Fransa ile Fas arasında anlaşma imzalandı. 2010 yılında Fas hükümet yetkilileri tarafından 2020 yılına kadar 2 adet nükleer santralin faaliyete geçmesinin planlandığı açıklandı. 2011 yılında ise Fass hükümeti tarafından Nükleer Enerji Ajansı kurulması konusundaki plan ve taslak kanun çalışması ilan edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler