1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. EÜAŞ, Elbistan’da Afşin B`yi verip yüzde 35 pay alacak

EÜAŞ, Elbistan’da Afşin B`yi verip yüzde 35 pay alacak

Enerji Günlüğü - Afşin Elbistan kömür sahalarında yapılacak yatırımda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin TAQA firması yüzde 65, EÜAŞ ise yüzde 35...

EÜAŞ, Elbistan’da Afşin B`yi verip yüzde 35 pay alacak

Enerji Günlüğü - Afşin Elbistan kömür sahalarında yapılacak yatırımda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin TAQA firması yüzde 65, EÜAŞ ise yüzde 35 ile ortak olacak. 

Afşin Elbistan Kömür Sahalarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ile Hükümetlerarası Anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirliklerinden TAQA firması ile yürütülen Evsahibi Ülke Anlaşması (HGA) müzakereleri son aşamalara geldi.

Anlaşmanın imzalanması ardından başlayan müzakereler sonucunda, Afşin Elbistan havzalarında kurulacak santralar için ortaklık yapısı, finansman, tarife gibi parametrelerin belirlendiği HGA Taslağı tamamlandı. Bakanlık üst düzey yetkilileri tarafından incelenmeye başlanan HGA, onaylanması ardından Hükümetlerarası Anlaşmanın eki olarak TBMM’ye sunulacak.

EÜAŞ AFŞİN B’Yİ SERMAYE OLARAK KOYACAK

TAQA ile EÜAŞ HGA esaslarına göre Türk tarafının yüzde 35, Birleşik Arap Emirliklerinin yüzde 65 oranındaki ortaklığı ile kuracakları şirketinin çalışmaları ile santralların kurulması için çalışmalara başlayacak. Bu süreçte bir yandan da santrallar ve maden sahaları için fizibilite çalışmalarının başlamış olduğu ve fizibiliteler ile belirlenecek kurulu güçlerde santralların kurulmaya başlayacağı bildiriliyor.

EÜAŞ’ın şirkete ortaklık için 4x360 MW’lık Afşin B Termik Santralı’nı sermaye olarak vermesi ve geri kalan finansmanın da TAQA tarafından karşılanması hedefleniyor. 

İlkyaz Yenidoğan

Önceki ve Sonraki Haberler