1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Erbakan Üniversitesi’nin elektriği rüzgar ve güneşten

Erbakan Üniversitesi’nin elektriği rüzgar ve güneşten

Enerji Günlüğü - Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüs alanına kurulan düzenekle, rüzgar ve güneş enerjisi birlikte kullanılarak elektrik elde ediliyor. Elektrik...

Erbakan Üniversitesi’nin elektriği rüzgar ve güneşten

Enerji Günlüğü - Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüs alanına kurulan düzenekle, rüzgar ve güneş enerjisi birlikte kullanılarak elektrik elde ediliyor. 

Elektrik enerjisi üretimi için 3200 Watt'lık rüzgar türbini, 2000 Watt'lık da güneş pillerinın kullanıldığı alanda, güneş pillerinin 1000 Watt'lık kısmı sabit olarak, diğer 1000 Watt'lık kısmı ise güneş ışığına göre hem yatay hem de dikey doğrultuda hareket mekanizmasına göre kuruldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, bu mekanizma vasıtasıyla sistemin, güneş ışığını takip ettiği, hem rüzgar türbininden hem de güneş pillerinden üretilen elektrik enerjisinin akümülatör grubunu şarj ettiği belirtildi.

Akümülatörlerden elde edilen doğru akımın elektrik enerjisinin inverter vasıtasıyla alternatif akıma çevrilerek, gece saatlerinde çevre aydınlatmasında kullanıldığı ifade edildi.

SİSTEM OTOMATİK OLARAK BİLGİSAYAR ARACILIĞIYLA KONTROL EDİLİYOR

Bilgisayar aracılığıyla sistem otomatik olarak kontrol ediliyor ve üç sistemin ürettiği elektrik enerjisi 10'ar dakikalık aralıklarla ayrı ayrı kaydediliyor. Kaydedilen veriler, rüzgar, sabit güneş sistemi ve hareketli güneş sistemine ait çeşitli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkan veriyor. Bu kayıtlar bir modem vasıtasıyla uzaktaki diğer bilgisayarlardan da takip edilebiliyor.

TÜM ELEKTRİK İHTİYACININ GÜNEŞLE KARŞILANMASINA ÇALIŞILIYOR

6 aylık veri değerlendirmesi sonucu güneş ışığını takip eden hareketli sistemde sabit sisteme göre daha fazla enerji üretildiğini ifade edilen açıklamada şöyle denildi : “Yine 6 aylık periyotta, rüzgar enerjisi verileri incelendiğinde enerji üretiminde sürekliliğin olmadığı tespit edilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda Konya ve kampüs açısından güneş enerjisinden elektrik elde etmenin daha verimli olacağı düşünülmektedir. Necmettin Erbakan Üniversitesi kampüsünün tamamının elektrik ihtiyacının bir güneş santraliyle karşılanması konusunda maliyet ve geri dönüş analiz çalışmaları devam etmektedir. İleride kampüs enerjisinin tamamının kendi ürettiği enerjiyle nasıl karşılanması gerektiğine yönelik analizler de yapılmaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler