1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK`dan İGDAŞ`a ayrımcılık açıklaması

EPDK`dan İGDAŞ`a ayrımcılık açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, İGDAŞ'a 2009 yılından bu yana tarife belirlemeyerek ayrıcalık yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.Enerji...

EPDK`dan İGDAŞ`a ayrımcılık açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, İGDAŞ'a 2009 yılından bu yana tarife belirlemeyerek ayrıcalık yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) bir basın açıklaması yaparak, bazı yayın organlarında çıkanİstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye (İGDAŞ), kamu şirketi olduğu için farklı uygulama yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirdi.

Açıklamada, EPDK'nın şu ana kadar Kurumumuz hiçbir surette boşluk bırakmaksızın doğal gaz dağıtım şirketlerinin tüketicilere uygulayacağı fiyatları belirlediği belirtilerek, İGDAŞ’a kamu şirketi olduğu için farklı uygulama yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Açıklamda şunlar ifade edildi:

"Ayrıca, İGDAŞ’a tarife yapılsaydı gaz fiyatlarının düşük olacağı iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Zira, halihazırda İGDAŞ tüketicilere uyguladığı doğal gaz fiyatlarını EPDK tarafından yapılan tarifelere göre belirlemektedir. Kaldı ki, hala büyüme aşamasında olan Türkiye doğal gaz piyasasında dağıtım şirketlerinin yatırım faaliyetleri de artarak devam ettiğinden ve dağıtım şirketlerinin maliyetleri artmakta olduğundan genelde tarifeler artmaktadır. Nitekim, dağıtım şirketlerinin daha fazla tüketiciye gaz ulaştırabilmesi ve kaliteli hizmet sunabilmesi için katlandığı maliyetler arttığından, doğal gaz dağıtım şirketleri için 2012 yılından buyana yapılan tarifelerde genelde artışlar olmuştur. Dolayısıyla, İGDAŞ’a 2009 yılından sonra yeni bir tarife yapılsaydı fiyatlar düşecekti iddiası gerçeği yansıtmamakta olup, yeni bir tarife yapılması durumunda İGDAŞ’ın maliyetlerine bakılacak ve maliyetlerde ciddi artışlar varsa fiyatlar artacak, azalış varsa fiyatlar düşecektir.

Haberde belirtilen tarife yapılsaydı yüzde 10 mertebesinde bir indirim olacaktı iddiası ise hiçbir surette mümkün değildir, çünkü halihazırda İGDAŞ için geçerli olan sistem kullanım bedelinin nihai gaz satış fiyatı içerisindeki ağırlığı tüketim miktarına bağlı olarak tüketiciden tüketiciye değişmekle birlikte yüzde 3 ila yüzde 13 mertebesindedir. Yüzde 10 indirim, İGDAŞ’ın yatırımlar ve işletme giderleri kapsamında oluşan maliyetleri sineye çekmesi ve zarar yazması şöyle dursun BOTAŞ’a gaz alımı için ödediği bedelden dahi tüketiciye satış yaparken indirim yapması anlamına gelmektedir. Oysa İGDAŞ bir şirkettir ve diğer şirketlerde olduğu gibi EPDK tarafından yapılan tarifelerde şirketlerin gaz alım maliyeti ve dağıtım faaliyetini sürdürmek için katlandıkları yatırım maiyetleri ve işletme giderleri şirketlerin tüketicilere uygulayacakları doğal gaz satış fiyatına yansıtılmaktadır.

Sonuç olarak EPDK’nın mevzuatları uygularken kamu-özel ayrımı yapması ve tüketicileri mağdur etmesi kesinlikle söz konusu değildir.”

Önceki ve Sonraki Haberler