1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji zengini Afrika enerji kıtlığı çekiyor

Enerji zengini Afrika enerji kıtlığı çekiyor

Enerji Günlüğü - IEA Başekonomisti Fatih Birol, harcanan paranın sınırlı olmasına rağmen son beş yılda dünyadaki tüm yeni petrol ve doğalgaz keşiflerinin...

Enerji zengini Afrika enerji kıtlığı çekiyor

Enerji Günlüğü - IEA Başekonomisti Fatih Birol, harcanan paranın sınırlı olmasına rağmen son beş yılda dünyadaki tüm yeni petrol ve doğalgaz keşiflerinin yüzde 30'unun Afrika'da olduğunu söyledi.

Fatih Birol TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada, Afrika deyince hepimizin aklına fakir bir kıta geldiğini ama enerji açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, "Son beş yılda dünyadaki tüm yeni petrol ve doğalgaz keşiflerinin yüzde 30u Afrika'da oldu. Şunu düşünün. Bir şeyi bulmak için arama faaliyeti gerekiyor. Harcanan para sınırlı olmasına rağmen her 3 varil keşiften biri Afrika'da oldu." dedi.

Afrika'nın yenilenebilir kaynaklar açısından da zengin olduğunu belirten Birol, "HES potansiyelinin yüzde 10'unu kullanabiliyor Afrika. Rüzgarda büyük potansiyel var ve bence en önemlisi güneş. Başka hiçbir yer yok ki, yılda 325 gün sürekli güneşten elektrik enerjisi elde edilebilsin." dedi.

2040'TA YARIM MİLYAR İNSANIN ELEKTRİĞİ OLMAYACAK

Bütün bu zenginlikler içinde Afrika'nın ciddibir enerji fakirliği yaşadığına dikkat çeken Birol, " Şu anda 1.2 milyar insanın elektriği yok. Bunun yarısından çoğu Afrika'da. Her üç kişiden ikisinin hiç elektriği görmediğini biliyoruz. Sadece dört ülke vatandaşlarının yüzde 50'sinden fazlasına elektrik sağlayabiliyor. Kalanların tamamı elektriği nüfusunun yarısından daha azına sağlayabiliyor. Geleceğe baktığımızda Afrika yılda yüzde 5 büyümesine rağmen, 2040'ta yarım milyar insanın elektriğinin olmayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler