1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji tasarrufunda bilinç değil reklam öne çıkıyor

Enerji tasarrufunda bilinç değil reklam öne çıkıyor

Enerji Günlüğü - Medya enerji tasarrufuna önem vermiyor. Medyada enerji tasarrufu ya reklamlarda ya da tanıtım içerikli haberlerde öne çıkıyor.Ankara...

Enerji tasarrufunda bilinç değil reklam öne çıkıyor

Enerji Günlüğü - Medya enerji tasarrufuna önem vermiyor. Medyada enerji tasarrufu ya reklamlarda ya da tanıtım içerikli haberlerde öne çıkıyor.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sema Becerikli’nin yürüttüğü, Prof. Dr. Abdülrezzak Altun ve Yrd. Doç. Dr. Şule Yüksel Özmen’in araştırmacı olarak yer aldığı ‘Medya ve Enerji’ konulu araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

TÜBİTAK destekli proje ile enerji konusundaki politikalara, uygulama ve kampanyalara medyanın katılımı incelendi. Yazılı ve görsel medyada bu konuda az sayıdaki habere rağmen medya konuyu olumlu bir çerçevede ele alıyor. Sonbahar ve kış aylarında ise enerji tasarrufu konusundaki haberler yoğunlaşıyor. Haberlerde enerji tasarrufu konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmeye çalışıldığı, evlerde enerji tasarrufuna dönük pratik önlemlerin haberlerde yer bulunduğu tespit edildi.

REKLAMVERENİN DAHA FAZLA GÜNDEMİNDE

Araştırma, reklamları da kapsadığı için ilginç bir bulgu da tespit edildi. Buna göre televizyon reklamları özellikle kadınlara sesleniyor. Bu reklamlara eleştirel bir yaklaşım getiren Becerikli, “Enerji tasarrufu konusunda kadınların tutum ve davranışları önemli olsa da elektrikli ev aletlerinin kullanımına ilişkin sorumluluk bütün aile üyelerine ait… Kadınlar ev işlerinden tek başına sorumlu sayılamazlar. Bu nedenle reklamlarda ve enerji tasarrufu ya da verimliliğiyle ilgili haberlerde erkeklere ve özellikle de çocuklara da seslenilmesi gerekir” dedi.

Çalışmada ayrıca enerji konusunda faaliyet gösteren internet haber sitelerinin de kendi alanlarında haber vermeye yetkin oldukları ve sosyal medyayı aktif biçimde kullandıkları ortaya çıktı. Becerikli, konuya ilişkin medya metinlerinde “Enerji konusunu ekolojik sitem açısından değerlendirmesinin ve enerji tasarrufunun boyutlarının uluslararası ve ulusal ölçekte tüm toplumsal boyutlarıyla ele alınmasının” toplumdaki tutum ve davranış değişikliği için gerekli olduğuna vurgu yaptı.

ATÖLYE VE MÜFREDAT ÇALIŞMASIYLA DESTEKLENECEK

Projede, toplumda enerji tasarrufuna ilişkin bilinç oluşturma çalışmaları da yer alıyor. Bunun önemli bir ayağı olan medya konusundaki çalışma kapsamında, bir atölye çalışması da var. Becerikli, enerji alanında çalışan gazetecilere yönelik bir atölye çalışması yapmayı da planladıklarını söyledi. Atölye çalışmasında enerji muhabirleri ile akademisyenler yanında sektör temsilcilerini de buluşturacaklarını belirten Becerikli, “Enerji tasarrufu hem bilinç hem de eğitim olarak daha küçük yaşlarda başlamalı. Bu nedenle haberlerde ve reklamlarda aslında çocuklara tasarruf bilinci kazandıracak mesajlara da yer verilmeli” diye konuştu. İlerde medya mensubu olacak iletişim öğrencilerinin eğitim sürecine katkı vermeyi amaçladıklarını da sözlerine ekleyerek, “enerji muhabirliğiyle” ilgili iki haftalık bir müfredat oluşturacaklarını ve Türkiye’deki bütün iletişim fakülteleriyle bu eğitim materyalini paylaşacaklarını aktardı.

HER YIL 3 BOĞAZ KÖPRÜSÜ

Enerji verimliliği amacıyla çalışan sivil toplum örgütlerinin hesaplamalarına göre, enerjinin 1 yıl tasarruflu kullanılmasıyla 3 Boğaz Köprüsü yapabilecek kadar tasarruf sağlanabiliyor. Enerji Verimliliği Derneği’nin hesaplamalarına göre, evde, ulaşımda, sanayide alınacak tasarruf tedbirleri ile yıllık 15 milyar liralık tasarruf yapmak mümkün. Buradan ortaya çıkacak kaynakla ise 3 bin 600 okul, 3 Boğaz Köprüsü, 3 havaalanı veya 738 tam donanımlı hastane yapılabiliyor. 2023 yılında 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, enerji yatırımlarını artırırken, tasarruf önlemlerini de destekliyor.

...

Önceki ve Sonraki Haberler