1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Borsası`na ortaklık için en az 50 bin TL şart

Enerji Borsası`na ortaklık için en az 50 bin TL şart

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'ne (EPİAŞ) ortak olmak isteyen özel sektör enerji...

Enerji Borsası`na ortaklık için en az 50 bin TL şart

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'ne (EPİAŞ) ortak olmak isteyen özel sektör enerji şirketlerine hisse alım çağrısı yaptı. Ortak olmak isteyenler en az 50 bin liralık sermaye koymak zorunda olacak.  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Borsa İstanbul bünyesinde "enerji borsası" faaliyetlerini yürütece Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kuruluş süreciyle ilgili yeni bir adım attı.

EPDK tarafından yayınlanan "EPİAŞ C Grupu Pay Sahipliğine Çağrı" başlıklı bir duyuruda, 30 Mart 2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 11. Maddesi uyarınca Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması ve şirket esas sözleşmesi ile teşkilat yönetmeliğinin Kurum tarafından hazırlanmasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

SERMAYESİ 61.5 MİLYON TL

EPİAŞ Esas Sözleşmesi ile Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik'in kurul tarafından onaylandığına değinilen açıklamada şöyle denildi:

"Esas Sözleşmenin 6. Maddesi uyarınca Şirket'in sermayesi 61.572.770 TL'dir (Altmış bir milyon beş yüz yetmiş iki bin yedi yüz yetmiş Türk Lirası) Şirket sermayesini temsil eden payların %40'ı (C) Grubu pay sahibi olarak elektrik piyasasında tedarik lisansı veya kapsamındaki üretim tesisi işletmeye geçmiş üretim lisansı sahibi tüzel kişilere; doğal gaz piyasasında toptan satış, ithalat, ihracat lisansı sahibi tüzel kişiler veya perakende satışını gerçekleştiren lisans sahibi tüzel kişilere ayrılmıştır. (C) grubu pay sahiplerinin veya (C) grubu pay sahibi olan tüzel kişilerde pay sahibi gerçek veya tüzelkişilerin hiçbirinin payı, doğrudan veya dolaylı olarak Şirket sermayesinin %4'ünü (yüzde dört) geçemez. Bu oranın tespitinde, kontrol ilişkisi de dikkate alınır."

ÖZEL SEKTÖRE HİSSE TALEBİ ÇAĞRISI

EPDK'nın duyurusunda EPİAŞ Yönetmeliği'nde belirtilen koşullar doğrultusunda (C) grubu pay sahibi olmak isteyen piyasa katılımcılarının 29 Ağustos 2014 tarihine kadar Kurum'a yazılı olarak başvuruda bulunması gerektiği belirtildi. Duyuruya göre başvuru sahipleri EPİAŞ'tan istedikleri azami payı da içeren şirket yönetim kurulu kararı ile ortaklık yapısı beyan tablosunu da sunacak. 29 Ağustos 2014 tarihinde mesai bitimine kadar Kurum evrak kaydına girmeyen başvurular dikkate alınmayacak. Pay sahipliği konusunda şirket yönetim kurulu kararında EPİAŞ'a iştirak edeceği azami pay adedi dışında herhangi bir koşul öne sürülmeyecek, koşul sürülmesi durumunda pay sahipliği talebi dikkate alınmayacak.

ASGARİ HİSSE PAYI 50 BİN TL

Katılımcıların talep edecekleri pay adeti minimum 50.000 (Karşılığı 50 bin TL), maksimum 2.462.910 (toplam pay miktarının yüzde 4'ü) arasında olabilecek. Yazılı başvuruda sahip olunacak azami pay miktarı belirtilecek. Yazılı başvuruların uygunlukları Kurum tarafından değerlendirilecek ve başvuru sahipleri arasındaki kontrol ilişkisi ile sermaye sınırı göz önünde bulundurularak her bir başvuru sahibinin sahip olabileceği azami hisse adedi ve ödenmesi gereken sermaye tutarı tespit edilecek.

PAY BEDELLERİ İÇİN SÜRE TANINACAK

Ödenecek sermaye tutarının belirlenmesinden sonra, başvuru sahiplerine söz konusu sermaye tutarını belirlenecek hesap numarasına nakden yatırmaları için belirli bir süre verilecek. Ödeme yapan tüm başvuru sahipleri, esas sözleşmenin imzalanması için davet edilecek ve ardından EPİAŞ, Ticaret Sicilinde tescil edilerek faaliyetine başlayacak. 

ENERJİ BORSASI İÇİN HİSSE SATIŞI BAŞLIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler