1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Borsası`na kimler ortak olabilir

Enerji Borsası`na kimler ortak olabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası'nı işletecek EPİAŞ'a, elektrik tedarik lisansı ile üretime geçmiş lisanslı santrali bulunan şirketlerle doğalgaz...

Enerji Borsası`na kimler ortak olabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası'nı işletecek EPİAŞ'a, elektrik tedarik lisansı ile üretime geçmiş lisanslı santrali bulunan şirketlerle doğalgaz ithalat, ihracat ve toptan satış lisansı sahibi şirketler ortak olabilecek.

Mart 2013'te çıkarılan 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na göre, en geç Ekim 2013 başlarında kurulması gereken Elektrik Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) için nihayet somut bir gelişme yaşandı.

Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Enerji Borsası'nı işletecek EPİAŞ'ın ortaklık yapısı genel olarak netleşti. TEİAŞ, Borsa İstanbul ve özel sektörün ortaklığında kurulacak EPİAŞ'ın A, B ve C grubu hisseleri bulunacak.

C GRUBU HİSSELERİ

Sermayenin yüzde 40'ını temsil edecek C Grubu hisseler, özel sektöre ayrılmış durumda. EPDK, ortak olmak isteyen şirketlere hisse alımı çağrısı yaptı. Çağrı'ya göre EPİAŞ'a hangi özel sektör şirketlerinin nasıl ortak olabileceği de netleşti. EPİAŞ'tan hisse alarak ortak olmak isteyen şirketlerin en geç 29 Ağustos 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar başvurmaları gerekiyor.

TEDARİKÇİ, TİCARETÇİ VE ÜRETİCİ

EPİAŞ'a ortaklık için elektrik piyasasında tedarik lisansı veya lisansı kapsamındaki üretim tesisi işletmeye geçmiş üretim lisansı sahibi tüzel kişiler; doğal gaz piyasasında toptan satış, ithalat, ihracat lisansı sahibi tüzel kişiler başvurabilecek. Başvuracak şirketlerin ortaklığa kabul edilebilmesi için en az 50 bin liralık hisse almaları şartı var.

EPİAŞ'A ORTAKLIK İÇİN ASGARİ 50 BİN TL SERMAYE ŞART

Önceki ve Sonraki Haberler