1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Endonezya ve Gana`ya yüzer santral ihracı

Endonezya ve Gana`ya yüzer santral ihracı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding'in yeni enerji gemileri Ayşegül Sultan Gana'ya, Zeynep Sultan Endonezya'ya hareket etti.Karadeniz Holding, iki yeni yüzer...

Endonezya ve Gana`ya yüzer santral ihracı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding'in yeni enerji gemileri Ayşegül Sultan Gana'ya, Zeynep Sultan Endonezya'ya hareket etti.

Karadeniz Holding, iki yeni yüzer santrali (Powership) daha tamamlayarak, kurulup üretim yapacağı ülkelere yolcu etti. Gana’da elektrik üretecek Karadeniz Powership Ayşegül Sultan (235 MW) ile Endonezya’da hizmet verecek Karadeniz Powership Zeynep Sultan (125 MW) yüzer santralleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un da katıldığı bir törenle uğurlandı.

Tuzla Sedef Tersanesi’ndeki törene Bakan Ali Rıza Alaboyun'un yanı sıra Gana Enerji Bakanı Dr. Kwabena Donkor da katıldı.

Toplam 9 gemi ile dünyanın tek enerji gemisine sahip olan Karadeniz Holding'in toplam üretim kapasitesi bu iki gemi ile birlikte 1500 MW'ı geçiyor.

GANA TÜRKİYE'NİN AFRİKA KAPISI OLSUN

Gana enerji bakanı Dr. Kwabena Donkor, güzel İstanbul ve Türkiye'nin Gana halkı için çok fazla ilham barındırdığını kaydederek, "Delegasyonum adına diyebilirim ki bu ikili işbirliğinden gurur duyuyoruz ve daha fazla işbirliği içinde olmayı diliyoruz."dedi.

Yüzde 80 elektriğe ulaşım oranıyla Gana'nın Afrika'nın en çok elektrik erişimi olan ülkesi olduğuna dikkat çeken Donkor, "Türkiye için Gana Afrika'ya giriş kapısı olsun.Türk hükümetini ve şirketlerini Gana'ya yatırım yapmaya çağırıyorum."dedi.

AFRİKA'YA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Ali Rıza Alaboyun yaptığı konuşmada, 1977'den bu yana ilk defa böyle kapsamlı bir tersanede bulunduğunu ifade ederrek, tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Afrika'da yaşayan 1.3 milyar insanın 900 milyonunun elektriğe erişemediğini kaydeden Alaboyun,Afrika'ya özel önem verdiklerini ve özellikle orada ebola hastalığı aşılarının korunup saklanması için elektriğe erişimi desteklemek istediklerini ifade etti.

Gana'daki gelişme potansiyelini bizzat gördüğünü ifade eden Alaboyun, Gana enerji bakanının dediği gibi Gana'nın Türkiye için Afrika'ya giriş kapısı olmasını diledi.

Alaboyun ayrıca enerji gemisi gönderdiğimiz diğer bir ülke olan Endonezya'nın irili ufaklı adalarla dolu büyük bir nüfusa sahip olduğunu ve buralarda yaşayan tüm insanlara elektrik sağlamak gerektiğini belirterek, bunun en kolay yolunun mobil enerji sağlamak olduğunu ifade etti. Alaboyun, "Bunu mümkün kıldığı için Karadeniz Holding'e teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve tersanecilik sektörüne yeni bir ufuk açtınız" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, kurdele kesmiyle önce Endonezya için Karadeniz Powership Zeynep Sultan, ardından da Gana'ya gönderilen Karadeniz Powership Ayşegül Sultan gemileri uğurlandı.

Sabiha KÖTEK


DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZER SANTRALİ TÜRKİYE'DEN

Önceki ve Sonraki Haberler