1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EnCazip elektriğe İngiliz eli değdi

EnCazip elektriğe İngiliz eli değdi

Enerji Günlüğü - Hissedarları arasında Lord George Milford Haven'ın da yer aldığı İngiltere merkezli Vivamet, elektrik ticareti karşılaştırma sitesi...

EnCazip elektriğe İngiliz eli değdi

Enerji Günlüğü - Hissedarları arasında Lord George Milford Haven'ın da yer aldığı İngiltere merkezli Vivamet, elektrik ticareti karşılaştırma sitesi EnCazip'e ortak oldu. EnCazip, tüketicilerin çok sayıda tedarikçinin elektrik fiyatlarını karşılaştırarak kendilerine en uygun seçeneği bulmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Cazip Enerji Ticareti AŞ Yönetici Ortakları Onur Orakçıoğlu ve Çağada Eroğlu Kırım, düzenledikleri basın toplantısında, İngliiz Vivamet'le yaptıkları ortaklık hakkında bilgiler verdiler. Çağada Eroğlu Kırım, Türkiye'de serbest elektrik tüketicilerinin şirket karşılaştırması yaparak en uygun fiyata elektrik alabilmesini sağlamak üzere 2013 yılında encazip.com sitesini kurduklarını belirtti. Kırım, ayda ortalama yaklaşık 120 TL ve üzerinde fatura ödeyenlerin oluşturduğu serbest elektrik tüketicilerinin bu sistem üzerinden en uygun teklifi sunan tedarikçiyi seçerek yılda iki fatura tutarına kadar tasarruf edebildiklerini anlattı. Kırım, aboneler eski tedarikçilerine güvence bedeli ödemiş ve yeni tedarikçi de böyle bir güvence istemiyorsa, sağlanan avantajın daha da yüksek olacağını anlattı.

SATIŞ YAPMIYOR, SADECE ARACI

Elektrik satmadıklarının altını çizen Çağada Eroğlu Kırım, sadece tüketicilerin fiyat karşılaştırması yaparak tedarikçi değiştirmelerine aracılık ettiklerini vuguladı. Onur Orakçıoğlu, "Hiçbir elektrik tedarikçisiyle de ortaklığımız yok. Tüm tarifeler yayınlanıyor. Sitemizde, tedarikçi reklamları ya da dopingli, tasarruflu tarife gibi seçenekler olmuyor. Her şey şeffaf şekilde sitede ortaya koyuluyor. Ayrıca hem site hem çağrı merkezimiz üzerinden 24 saat ulaşılabiliyoruz. Tüketicileri sürekli doğru ve güvenilir verilerle bilgilendiriyoruz. Encazip.com platformundaki tedarikçilerimizin hiç biri, aboneyle anlaşmayı imzaladıktan sonra tarifelerinin koşullarını değiştiremez" dedi.

KÜRESEL TECRÜBE EDİNDİ

EnCazip'i kurduktan sonra enerji üzerine eğitim alıp çeşitli şirketlerde bazı görevler üstlendiklerini anlatan Kırım şöyle devam etti:

"Artık global tecrübemiz de var. Ağustos 2015'te de işin ustalarıyla ortaklık yaptık. İngiltere, İspanya ve Brezilya'da benzeri işleri yapan, bu alanda dünyanın en önemli oyuncusuyla birlikte çalışıyoruz. Vivamet Grubu ile işbirliği yaparak Grubun global tecrübesini, pekçok ülkede edindikleri tecrübeyi Türkiye'ye getirmeyi ve Türk tüketicisini bundan maksimum şekilde yararlandırabilmeyi amaçladık."

VIVAMET 20 ÜLKEDE ETKİN

Encazip.com'a ortak olan İngiltere merkezli Vivamet Grubu'nun ortakları arasında Lord George Milford Haven ile Andrew Salmon ve Vip Amin bulunuyor. Vivamet çatısı altında, İngiltere içinde ve dışında faaliyet gösteren çeşitli şirketler yer alıyor. Bunlardan biri İngiltere'de enerji (gaz ve elektrik) alanındaki en önemli karşılaştırma sitesi USwitch. İspanya'da faaliet gösteren Kelisto.es ve 20 ülkedeki en büyük karşılaştırmalı alışveriş sitesi Kelkoo (2008'de Yahoo'dan Vivamet bünyesine geçti) yer alıyor. 2012 yılında kurulan, Brezilya'nın en büyük karşılaştırma sitelerinden biri konumundaki MoneyGuru da, Vivamet'in bir diğer operasyonu. Grubun son iştiraki ise Türkiye'deki encazip.com oldu. Encazip.com yetkilileri, Vivamet ortaklığının parasal boyutuna ilişkin bilgi vermedi.

5 AYDA 2000 BAŞVURU GELDİ

EnCazip Yönetici Ortağı Onur Orakçıoğlu, KOBİ'lere ve küçük tüketicilere hitap ettiklerini vurgularken, "Ağustos 2015'ten bu yana 2000 kişinin üzerinde tedarikçi değişikliği başvurusu geldi. Biz tüketicinin yanındayız. İşimiz onlara yardımcı olmak. Ücreti de tüketiciden değil, satıcıdan alıyoruz" dedi. Diğer yönetici ortak Çağada Eroğlu Kırım ise Türkiye elektrik ticareti sektörünün önündeki düzenleme eksikliklerinden kaynaklanan sıkıntıların işlerini zorlaştırıp zorlaştırmayacağına yönelik soru üzerine "Diğer ülkeleri göz önünde bulundurduğumuzda iyi noktadayız. İngiltere'de de bu süreçler yaşanmış. Ortaklarımızla konuşurken sanki zaman makinesine girdik geri dönüyoruz diyorlar. Ama İngiltere'nin geldiği nokta çok önemli, tüketici açısından en iyi dünyanın en iyi piyasası olarak biliniyor" diye konuştu.

450 POUND'LUK FATURA GELİNCE...

Cazip Enerji Ticareti Anonim Şirketi Kurucu Ortağı Çağada Eroğlu Kırım, elektrik sektöründe karşılaştırma sitesi kurma kararının hikayesini şöyle anlattı:

"Koç Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdikten sonra enerji alanında yüksek lisans eğitimi için İngiltere'deyim. Evdeki elektrik faturam gelmiş, tam 450 pound. Daha önce duymuştum, faturayı düşürmek için tedarikçi değiştirip daha ucuza elektrik alınabileceğini biliyordum. Hem de internetten yapılabildiğini söylemişlerdi. Hemen açtım interneti. Tam o sırada kapı çalındı, Onur Orakçıoğlu ziyaretime gelmiş. Kapıyı açtım, o arada internetten elektrik tedarikçimi değiştireceğimi söyledim. O da şaşırdı ve beni izlemeye başladı. Kısa sürede o işi hallettik. Sonra aramızda konuştuk. Türkiye'de de böyle bir sistem kurulabileceğini ve bu işi mutlaka bizim yapmamız gerektiğine karar verdik. İngiltere dönüşü geldik Türkiye'de 2013 yılında elektrik fiyatları karşılaştırma sitesi Encazip.Com'u kurduk. Bu işin geliştirilmesi için araştırmalara başladık. İngiltere'dekilerin nasıl yaptığını öğrendik. İngiltere'de bu işi yapan en büyük site USwitch. Onlarla temasa geçmeye karar verdik. LinkedIn üzerinden ulaşıp bir mesaj yazdık ve işbirliği yapmak istediğimizi söyledik. İki dakika sonra bir cevap geldi. Karşımızdaki kişi uçağa bineceğini belirterek "Anlattıklarınız bir Skype görüşmesi yapmaya değer görünüyor" diye yazdı. Sonra bu işbirliği doğdu. Ağustos 2015 tarihinde de Encazip.com ile USwitch'i de bünyesinde bulunduran Vivamet'le ortak olduk." 

Mehmet KARA

 

Önceki ve Sonraki Haberler