1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. En az kaçak elektrik kullanımı Çanakkale`de

En az kaçak elektrik kullanımı Çanakkale`de

Enerji Günlüğü - Türkiye'de kaçak elektrik kullanım oranının en düşük olduğu il yüzde 2.2 ile Çanakkale olurken, Mardin yüzde 79 ile ilk sırada...

En az kaçak elektrik kullanımı Çanakkale`de

Enerji Günlüğü - Türkiye'de kaçak elektrik kullanım oranının en düşük olduğu il yüzde 2.2 ile Çanakkale olurken, Mardin yüzde 79 ile ilk sırada yer aldı.

DÜNYA'dan Meltem GÜNDÜZ'ün haberine göre, Türkiye genelindeki yaklaşık 37 milyon elektrik abonesi 2014 yılında aylık ortalama 500 kwh elektrik tükettti. Güneydoğu'daki yaklaşık 1,5 milyon elektrik abonesi ise aylık ortalama 1.266 kwh elektrik tüketiyor.

ABONE BAŞINA EN YÜKSEK TÜKETİM

Türkiye genelindeki konutlarda aylık ortalama 131 kilovatsaat elektrik enerjisi kullanılıyor. Buna karşılık kaçağın en yoğun olduğu Dicle elektrik dağıtım bölgesinde kullanılan elektrik tam 606 kWh. Kaçak kullanılan elektrik normal tüketimin yaklaşık 5 katına ulaşıyor.

EN YÜKSEK KAÇAK ORANI MARDİN'DE

2014 yılı resmi rakamlarına göre, Mardin yüzde 79 kaçak elektrik kullanımı ile Türkiye genelinde ilksırada yer aldı. Bu oranlar Şanlıurfa’da yüzde 76 iken, Şırnak'da yüzde 70,7, Diyarbakır'da yüzde 70,5, Batman'da yüzde 66,8 düzeyinde. En düşük kaçak oranı ise yüzde 2.2 ile Çanakkale’de yer aldı. Çanakkale’yi sırasıyla Nevşehir, Kırklareli ve Uşak izledi.

KAÇAK YÜKSEKSE DAĞITICI ZARARDA

Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu özellikle doğu bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketlerinin, alacaklarını tahsil edemediği için kâr edemediği belirtiliyor. Buna karşı kaçağın düşük olduğu batı illerindeki elektrik dağıtım şirketleri daha yüksek kârlar elde edebiliyor.

KAÇAN ORANI AZALTILDI

Son 3 yıla göre kaçak elektrik ile mücadelede elektrik dağıtım firmalarının kat ettiği mesafeler ise şöyle sıralandı; 2011 yılında Dicle Bölgesi’nde yüzde 60,96 olan kayıp-kaçak oranı 2015 yılında yüzde 29’a düştü. Vangölü’nde bu oran yüzde 21,97, Aras Bölgesi’nde yüzde 15,08, Çoruh Bölgesi’nde yüzde 10,15, Fırat Bölgesi’nde yüzde 10,09, Çamlıbel Bölgesi’nde ise yüzde 6,92’e düşürüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler