1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO`dan Bakan Yıldız`a Soma cezası

EMO`dan Bakan Yıldız`a Soma cezası

Enerji Günlüğü - EMO, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Soma maden kazası nedeniyle 6 ay meslekten uzaklaştırma cezası verdi.Elektrik...

EMO`dan Bakan Yıldız`a Soma cezası

Enerji Günlüğü - EMO, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Soma maden kazası nedeniyle 6 ay meslekten uzaklaştırma cezası verdi.

Elektrik Mühendisleri Odası Onur Kurulu, Soma'da meydana gelen ve 301 madencinin ölümüneneden olan kaza sonrası elektrik mühendisi olan Bakan Taner Yıldız'ın, TMMOB Disiplin Yönetmeliği 9/b maddesine göre "mesleki bilgi birikim ve deneyimini yerinde kullanmayarak, sonuçları itibariyle topluma ve çevreye olumsuz etkiler yaratması" gerekçesiyle meslekten 6 ay men cezası kararı aldı.

Kararda cezanın gerekçeleri de şöyle sıralandı:

“- Öncelikle mesleki sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekirken; bilimsel ve teknik nitelikli konularda inceleme yapılmadan kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunarak,

- En üst düzey kamusal sorumluluk taşıyan kişi olarak, madencilik gibi ağır koşullarda çalışma yapılan bir alanda alınması gereken güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde alındığını tespit ettiğini belirtmesi,

- Açıklamalarıyla işverenlerin almaları gereken önlemleri almamaya teşvik etmesi,

- Çalışanların itiraz haklarını en üst düzeyde engellemesi,

- Denetim görevlilerinin yapmaları gereken bağımsız denetim görevlerini etkileyerek baskı altına alması,

- Soma’da yaşanan cinayet niteliğindeki kazayla ilgili olarak, kaza öncesi maden ocağının açılışında bütün güvenlik önlemlerinin alındığını, yaşanan ölümlü kazadan sonra ise olayın trafo patlamasından kaynaklandığını açıklayarak yanıltıcı yönlendirme yapmış olmasının açıkça mesleki sorumluluk doğuracak nitelikte bulunması.”

EMO'dan alınan bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a verilen 6 ay meslekten men cezası, Yüksek Onur Kurulu tarafından da onaylandı. Cezaya ilgişkin bildirim Bakan Taner Yıldız'a posta yoluyla gönderildi.

Enerji Yıldız'ın cezaya karşı mahkemeye itiraz hakkı bulunduğu öğrenildi. Taner Yıldız İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezunu. 

Önceki ve Sonraki Haberler