1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. EMO: Sakharov’un tutuklanmasının Akkuyu NGS’de güvenlik riski soruşturulsun

EMO: Sakharov’un tutuklanmasının Akkuyu NGS’de güvenlik riski soruşturulsun

EMO, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin üst düzey yöneticilerinden Gennady Sakharov’un yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının Türkiye için yaşamsal bir güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağının sorgulanmasını istedi.

EMO: Sakharov’un tutuklanmasının Akkuyu NGS’de güvenlik riski soruşturulsun

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 49. Dönem Yönetim Kurulu, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin üst düzey yöneticilerinden olan ve halen Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin ticaret sicilinde ve şirketin İnternet sitesinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görünen Gennady Sakharov’un yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, konunun projenin yürütüldüğü ülkemiz için yaşamsal bir güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağının mutlaka sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. 

Yapılan açıklamada, “Rosatom’un yatırımlarından ve inşaatlardan sorumlu yöneticisi olan Sakharov’un rüşvet suçlamasıyla ülkesinde görevden alınması ve tutuklanması Akkuyu’da yürütülen inşaat çalışmalarına yönelik soru işaretlerini artırmıştır. Herkesin bildiği gibi tüm güvenlik önlemleri alınsa da nükleer santrallarda güvenlik riskleri sıfırlanmamaktadır. Konu Rusya açısından basit bir mali suç olabilir ancak projenin yürütüldüğü ülkemiz için yaşamsal bir güvenlik riski oluşturup oluşturmayacağı mutlaka sorgulanmalıdır. Akkuyu projesi üzerindeki belirsizlikler aydınlatılmadan Sinop için Rosatom ile yürütüldüğü söylenen görüşmeler de sonlandırmalıdır” denildi.

ÇALIŞMALAR SONLANDIRILMALI

EMO, ayrıca Türkiye’nin enerji alanında yerli ve yenilenebilir alternatifleri varken, etkisi nesiller boyu sürecek bir nükleer kaza riskinin alınmaması ve Akkuyu ve Sinop’ta yürütülen çalışmaların sonlandırılması çağrısında bulundu.