1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrik fiyatlarına yine gizli zam yapıldı

EMO: Elektrik fiyatlarına yine gizli zam yapıldı

Enerji Günlüğü - EMO, düşen enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedellerinin TEİAŞ tarife değişikliğiyle buharlaştırılarak elektrik fiyatlarına gizli...

EMO: Elektrik fiyatlarına yine gizli zam yapıldı

Enerji Günlüğü - EMO, düşen enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedellerinin TEİAŞ tarife değişikliğiyle buharlaştırılarak elektrik fiyatlarına gizli zam yapıldığını açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası EMO'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifesinde enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedelindeki düşüşlerin tüketicilere yansıtılmadığını, TEİAŞ'ın tahsil ettiği iletim bedeli artırılarak tarifenin dengelenerek bu şekilde elektriğe gizli zam yapıldığı ifade edildi.

Asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL'lik indirimin buharlaştırıldığı ifade edilen açıklamada, "Sadece konutlardan yapılması gereken yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL'ye ulaşan indirimi yok eden tarife düzenlemesinde artırılan iletim bedeli hariç olmak üzere zamlandırılan dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri kalemleriyle özel dağıtım şirketlerine 119 milyon 823 bin 817 TL'lik doğrudan aktarım yapılmış oldu.

Yeni tarifede, konutlarda kilovatsaat başına 20.13 kuruş olan çıplak enerji bedeli 19.85 kuruşa, şehit ailelerinin faturasındaki enerji bedeli de 6.642 kuruştan 6.367 kuruşa düştü. Kullanılan birim enerji miktarına bağlı olarak konut faturalarına yansıtılan kayıp ve kaçak enerji bedeli de kilovat saat başına 5.518 kuruştan, 5.515 kuruşa düşürüldü. " ifadeleri yer aldı.

SEÇİM ÖNCESİ TRT'Yİ FONLAMA ARAYIŞI

Diğer yandan tarife üzerinden tahsil edilen TRT payıyla ilgili yargı kararının ardından TRT payının kayıp ve kaçak bedeli üzerinden alınmayarak, yalnızca net enerji bedeli ile sayaç okuma hariç olmak üzere perakende hizmet bedeli üzerinden tahsil edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, tarifede RT'nin gelir kaybına da bir orta yol çözüm arayışı yansıdığı ifade edildi.

Konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: "Son yapılan tarife düzenlemesinde meskenlerin tersine kayıp ve kaçak bedellerinde büyük indirimler yapılan sanayi ve ticarethane abonelerinin net enerji bedellerindeki indirim ise meskenlere göre oldukça sınırlı tutulmuştur. Tabloda rakamlarını göreceğiniz bu uygulama net enerji bedeli üzerinden tahsil edilecek TRT payını yüksek tutmaya yarayacaktır. TRT payının tahsil edileceği diğer kalem olan perakende hizmet bedeli ise tüm tarife türleri için aynı oran ve aynı miktarlarda artırılmıştır.

AKP iktidarı elektrikte maliyet bazlı fiyat mekanizması adını verdiği sistemi bugüne kadar otomatik zam mekanizması olarak kullanmış, seçimler öncesinde de tarife kalemlerine yönelik yaptığı manipülasyonlarla, yandaş şirketlerle çıkar ilişkisi içinde, müdahalelerini sürdürmektedir. Tarifedeki kalem oyunlarına, seçim öncesi hilelerine artık son verilmelidir." 

EPDK'DAN GİZLİ ZAM HABERLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

http://enerjigunlugu.net/epdkdan-elektrikte-gizli-zam-aciklamasi_15518.html

...

Önceki ve Sonraki Haberler