1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO 60. kuruluş yıldönümünü kutluyor

EMO 60. kuruluş yıldönümünü kutluyor

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bugün kuruluşunun 60. yılını kutluyor.Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bir basın açıklaması...

EMO 60. kuruluş yıldönümünü kutluyor

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bugün kuruluşunun 60. yılını kutluyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bir basın açıklaması yaparak, bugün kuruluşunun 60. yılını, TMMOB ve bağlı odalarını etkisizleştirmeye dönük siyasal iktidarın müdahalelerinin gölgesi altında kutladığını ifade etti.

Açıklamada, siyasal iktidarın, kendisine biat etmeyen her kesimi yok etme isteğine vurgu yapılarak, bizzat 12 Eylül Darbesi'nin ürünü yasal düzenlemeyi işlerliğe koymaya kalkarak, demokratik işleyişe sahip özerk yönetim anlayışının belki de ülkemizde tek örneği sayılabilecek olan kamu tüzel kişiliğine sahip meslek örgütlerine "darbe" yapmakta olduğu belirtildi.

Siyasi iktidarın asıl amacının, seçilmiş bağımsız denetim organlarıyla zaten denetim süreçleri işleyen TMMOB ve bağlı odalarını "idari ve mali olarak iktidar vesayeti" altına almak olduğu belirtilen açıklamada, aralarında EMO'nun da olduğu 11 odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılmasına ilişkin 18 Kasım 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararına ilişkin 2 gün önce yayımlanan tebliğin "ihbarcılığı" da devreye soktuğu ifade edildi.

EMO, AKP iktidarının meslek odaları üzerinde vesayet kurma isteğinin arkasında bizzat kendisinin yok ettiği denetleme görevine ve hukuk devletineTMMOB ve bağlı odalarının sahip çıkması yatmakta olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Bugün bir Torba Yasa içerisinde geçirilmek istenen düzenlemelerle TMMOB'nin demokratik yapısı iktidarın vesayetine göre şekillendirilmek üzere dağıtılmak istenmektedir. Ülke kaynaklarını yandaşlarına aktarmaya dayalı "kapkaççı kapitalizm" anlayışına karşı yargı mercileri başta olmak üzere her platformda gösterdiği örgütlü mücadele nedeniyle meslek örgütlerimizi iktidar kendisine engel olarak görmektedir. EMO da iktidarın yandaş medyası tarafından, sırf dava açtığı için "Oda Terörü" manşetiyle yaftalanmaya kalkılmıştır.

İktidarın müdahalesinin diğer yüzünü ise, "mühendisleri; düşük ücretli, seslerini çıkaramayan, kolay yönetilebilir bir kitleye dönüştürme isteği" oluşturmaktadır. Mühendislik hizmetleri kapitalizmin rant ve birikim süreçlerinin yeni hedefleridir. Mühendislerin mülkiyet değil, bilgi ve birikim süreciyle söz sahibi oldukları alanlardan çekilmeleri, bu alanların kar hırsına terk edilmesi; mühendislerin de piyasalaşmış yapılar içinde "ücretliler" olmaları istenmektedir. Bunun için de mühendislerin örgütlü yapılarının dağıtılması hedeflenmektedir.

Bu otoriter yönetim anlayışının her türlü baskısına karşı, bu ülkenin aydınlık yüzleri, mühendis üyeleriyle birlikte direnen EMO, 60. yaşını da mücadele kararlılığı içinde kutlamaktadır. Demokratik, özgür, laik, barış içinde ve eşitlikçi bir ülkede mühendislik hizmetinin toplum yararına geliştirilmesi dileğiyle tüm örgütlülüğümüze nice yıllar dileriz…"

Önceki ve Sonraki Haberler