1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte gün içi piyasası açılıyor

Elektrikte gün içi piyasası açılıyor

Enerji Günlüğü - Elektrik piyasasında sektörün beklediği gün içi işlemleri 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren başlayacak.EPDK'dan yapılan açıklamada,...

Elektrikte gün içi piyasası açılıyor

Enerji Günlüğü - Elektrik piyasasında sektörün beklediği gün içi işlemleri 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren başlayacak.

EPDK'dan yapılan açıklamada, Kurul'un dün aldığı kararla Gün İçi Piyasası'nın (GİP) açılmasının önünde bir engel olmadığına ve piyasanın planlandığı gibi 1 Temmuz’da açılmasına hükmetti. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "GİP ilk başta TEİAŞ tarafından işletilecek ve daha sonra EPİAŞ’ın piyasa işletim lisansı almasıyla birlikte EPİAŞ tarafından işletilmeye başlanacak" dedi.

TESLİMATA 2 SAAT KALA...

Gün içi piyasasının, kapı kapanış zamanına kadar elektrik enerjisi ticaretinin yapıldığı organize toptan elektrik piyasası olduğunu belirten Başkan Yılmaz, "Kapı kapanış zamanı da şimdilik fiziksel teslimatın iki saat öncesi olacak. Yani lisanslı piyasa katılımcıları elektriğin teslimatına iki saat kalana kadar alım satım yapabilecek. Bu iki saatlik sürenin zamanla 45 dakikaya düşürülmesi de planlar arasında. Yani Kurul, elektrik ticaretini gerçek zamana yaklaştıracak devrim niteliğinde bir adım atmış oldu ve devamı da gelecek" dedi.

GİP YAZILIMI TEİAŞ'A AİT

GİP’in, sürekli ticaret yöntemiyle çalışan bir piyasa olacağını vurgulayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "GİP, saat 18.00’da ertesi günün saatleri için açılacak ve işlemler sürekli olarak yapılacak” diye konuştu. Başkan Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

"GİP yazılımı %100 yerli olup tüm kodlar TEİAŞ yazılımcıları tarafından geliştirildi, bu sayede yaklaşık 1.5 milyon dolar TEİAŞ’ta kaldı ancak bu rakam önümüzdeki günlerde diğer getirileri ile birlikte çok daha yükselecek. Elektrik piyasasına DGPYS’den sonra Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen dünya standartlarında bir yazılım daha kazandırıldı. Bu ülkemiz için büyük bir gurur."

SEKTÖRE EĞİTİMLER VERİLDİ

Gün içi piyasasına geçişi kolaylaştırmak amacıyla Kurum enerji uzmanlarının katılımıyla sektöre eğitimler de verildiğini vurgulayan EPDK Başkanı, bu eğitimlerin sektörün gün içi piyasasına adaptasyonunu ve piyasaya daha etkin katılımını sağlayacağını belirtti.

AVRUPA VE AB İLE EŞİTLENME

Gün içi piyasasının açılmasıyla birlikte Türkiye elektrik piyasasının Avrupa ve ABD elektrik piyasalarıyla ‘piyasa kurgusu’ olarak eşitlenmiş olacağına dikkat çeken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerde örneğin Almanya elektrik piyasasında olup da Türkiye’de olmayan bir ticari platform kalmamış olacak. Gün öncesi piyasası, gün içi piyasası ve dengeleme güç piyasa yapısı tamamlandı. Gün öncesi ile gerçek zaman arasındaki 36 saate varan zaman farkı ortadan kaldırıldı. Bundan sonra piyasadaki minör sorunların çözümüne odaklanmak için daha fazla zaman olacak."

EPİAŞ PERSONELİ ŞİMDİLİK TEİAŞ'TA ÇALIŞIYOR

Ayrıca, Kurumun da yönlendirmeleriyle TEİAŞ ve EPİAŞ arasında protokol yapıldığı ve piyasa işletmeciliğinin EPİAŞ tarafından devrini kolaylaştırmak amacıyla EPİAŞ personelinin TEİAŞ bünyesinde piyasayı işleten birimde çalışmaya başladığı öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler