Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçak bedelinin mahkeme kararı ile geri alınması durumunda bu paranın vatandaşın faturasına üç katıyla yansıtılacağını söyledi.
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun görüşmelerinde CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.
Susam'ın vatandaşın kayıp-kaçak davalarıyla ilgili kazandığı parayı kimin ödeyeceği yönlü sorusunu yanıtlayan Kilci, “Her yıl yansıtılan kayıp-kaçak bedellerinin yanı sıra dava açan ve kazanan vatandaşların alacağı paralar tüm tüketicilere yansıyacak. Fatura 100 liraysa 300 lira olacak. Ancak yargı yolunu kapatan madde komisyondan geçerse, vatandaşın sırtına binecek yük azalacak.” dedi.
Kamunun elindeki döneme ilişkin kayıp-kaçak bedelinin kamu tarafından, Hazine tarafından ödeneceğini belirten Kilci, "Özelleştirme sonrası dönem için bedeller özel sektör tarafından ödenip, bize rücu edecek. Neticede biz ödeyeceğiz. Bundan sonraki dönem içindeki tarifelere yansıtılacak. Tüketicilerden yüksek fiyatla tahsil edeceğiz.” dedi.
SONUÇTA BEDEL VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR
Öte yandan, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli de konuya ilişkin bir açıklama yaparak, kahkeme kararı ile alınan kayıp kaçak bedellerinin haksızlık olduğunu iddia etti. Benli, “Kayıp-kaçak olduğu sürece bunu ödeyecek vatandaştır. Mahkeme kararı olmasına rağmen, ‘kayıp-kaçak’ bedelinin alınması haksızlıktır. Sonuçta, alınan bu parayı devlet vatandaşa yansıtmak zorunda, başka ne yapacak? Bütçeye para vatandaştan geliyor. Geri ödeme yapılacaksa yine bütçeden ödenecek. Bu düzenleme vatandaşın daha yüksek fatura ödememesi için yapılıyor. Birinci aşamada, kayıp-kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır. İkinci aşamadaki haksızlık mahkeme kararlarıdır. Sonuçta hepsi bizim cebimizden çıkacaktır. Kayıp-kaçak oranı sadece doğuda değil, batıda da vardır. İstanbul’da da azımsanmayacak seviyededir.” dedi.
Şu anda 65 milyar lirası anapara, 35 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 100 milyar liralık kayıp-kaçak bedeli mahkeme kararı ile geri alınabileceği iddia ediliyor.