1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik ithalat ve ihracatına kolaylık

Elektrik ithalat ve ihracatına kolaylık

Enerji Günlüğü - Elektrik ithalat ve ihracat ihalelerine, eskiden imzalanmış alım-satım sözleşmelerini ibraz ederek de başvuru yapılabilecek. TEİAŞ...

Elektrik ithalat ve ihracatına kolaylık

Enerji Günlüğü - Elektrik ithalat ve ihracat ihalelerine, eskiden imzalanmış alım-satım sözleşmelerini ibraz ederek de başvuru yapılabilecek. TEİAŞ kapasite kısıt yönetimi yetkilerini ENTSO-E'ye devredebilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uluslararası elektrik ticaretine kolaylık getiren bir düzenleme yaptı. Buna göre, elektrik ithalat ve ihracatına ilişkin kapasite kullanım ihalelerine katılacak şirketlerin eskiden imzalanmış sözleşmeleri de başvuru sırasında kabul edilebilecek.

Ancak söz konusu sözleşmenin, ihale konusu faaliyetin yapılacağı tarihleri de kapsaması gerekiyor. Ayrıca, bu sözleşmenin geçerliliğini koruduğuna ilişkin başvuru sahibinden yazılı teminat da alınacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hazırladığı Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, yönetmeliğin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi "j) İhale dokümanları: Sistem İşleticisi veya Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca taraf olunan uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan ve hat tahsisine ait ihaleye ilişkin dokümanları," şeklinde değiştirildi. Değiştirilen (j) bendinin eski hali ise şöyleydi:

"j) İhale dokümanları: Kapasite tahsisine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde TEİAŞ tarafından hazırlanan ve hat tahsisine ait ihaleye ilişkin dokümanları,"

LİSANS TADİLİ TİCARETİ DURDURMAYACAK

Aynı Yönetmeliğin 9'uncu maddesine eklenen yeni bir fıkra ile elektrik ithalat ve ihracat faaliyetlerinin kesintisiz sürmesi sağlanıyor. Senkron paralel olmayan bağlantılar için verilen ithalat ve/veya ihracat faaliyetine ilişkin iznin süresinin dolmasından önce faaliyetin devamına ilişkin Kuruma lisans tadil başvurusuna ilişkin sürecin zamanında tamamlanamaması halinde elektrik ithalat ve/veya ihracatına ilişkin Kuruma yapılan başvurunun sonuçlandırılmasına yönelik işlemler tamamlanıncaya kadar; söz konusu ithalat ve/veya ihracat faaliyetinin kesintiye uğramamasını teminen ve gereklilik olması durumunda, faaliyetin devamına Kurul tarafından izin verilebilebilecek.

TEİAŞ ENTSO-E'YE YETKİ DEVREDEBİLECEK

Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği'nin 15'inci maddesinde yapılan değişiklikle, Enterkonneksiyon hat kapasitelerinin tahsisi, enterkonneksiyon hat kullanımının takibi ve bu hatlardaki kısıt yönetimi Sistem İşleticisi tarafından yürütülecek.

15'inci maddenin eski halinde Sistem İşleticisi yerine TEİAŞ yazıyordu. Ayrıca değişiklikle ikinci bir fıkra daha eklenerek, TEİAŞ'ın bu konularda uluslararası kuruluşlara yetki devredebilmesinin önü açıldı. 15'inci maddeye yeni eklenen fıkra şöyle:

"(2) TEİAŞ birinci fıkra kapsamındaki hak ve yükümlülüklerini Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca uluslararası kuruluşlar ile yapacağı anlaşmalar çerçevesinde ve Kurul onayı almak kaydıyla söz konusu uluslararası kuruluşlara kısmen veya tamamen devredebilir."

KAPASİTE TAHSİSİNDE KOLAYLIK

Aynı Yönetmeliğin 20'nci maddesinin üçüncü fıkrası da değiştirildi. Bu düzenlemeyle, kapasite tahsisine ilişkin usul ve esaslar eskiden olduğu gibi yine Sistem İşleticisi tarafından hazırlanarak Kurul onayına sunulacak ve onayı müteakip Sistem İşleticisi tarafından hazırlanan ihale dokümanları internet sitesinde duyurulacak. 15'inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında yapılacak olan elektrik ithalat ve/veya ihracatı kapasite tahsislerinde ayrıca usul ve esasların onaylanmasına gerek olmayacak. Bunun yerine Kurul tarafından onaylanan ihale dokümanları çerçevesinde kapasite tahsisleri gerçekleştirilecek. 

Mehmet KARA-Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler