1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtımında yatırım harcamaları düzenlendi

Elektrik dağıtımında yatırım harcamaları düzenlendi

Enerji Günlüğü – Elektrik dağıtımı yatırım planında yapılan değişiklikler üçer aylık dönemler halinde EPDK'ya bildirilecek.Enerji Piyasası Düzenleme...

Elektrik dağıtımında yatırım harcamaları düzenlendi

Enerji Günlüğü – Elektrik dağıtımı yatırım planında yapılan değişiklikler üçer aylık dönemler halinde EPDK'ya bildirilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik piyasası dağıtım sistemi yatırımlarına ilişkin usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, Elektrik dağıtımında yatırım planı çerçevesinde EPDK'ya bildirilen yatırım projelerine ilişkin yapılan değişiklikler üçer aylık dönemler halinde Kuruma bildirilecek.

Elektrik dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin dağıtım sistemi gelir düzenlemesi kapsamında ön kabulden geçmiş yatırım harcamalarının belirlenmesi ve gerçekleşmesinin izlenmesine ilişkin kurallar düzenlendi.

Düzenlemede, lisans sahibi tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen yatırım harcamalarının ön kabulden geçmiş yatırım harcaması olarak gelir düzenlemesi hesaplamalarında dikkate alınması için harcamaya ilişkin varlıkların kullanıma hazır hale getirilerek kullanılmaya başlanmış ve geçici kabulün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetkilendirmesi çerçevesinde şirket tarafından yapılarak onaylanmış veya geçici kabul için Bakanlık veya yetkilendirdiği kurum veya kuruluşa ilgili uygulama yılının 31 Aralık tarihine kadar başvurması ve takip eden yılın 31 Mart tarihine kadar onaylatılmış olması gerekiyor.

Uygulama dönemi bazında yatırım planlarının onay ve değişiklik yetkisi Kurula ait olacak.

YATIRIM PLANI ESASLARI

Yatırım yapılan varlığın özellikleri ve yatırım gerekçesine göre dağıtım sistemi yatırım planı, Kuruma bildirilen yatırım karakteristiklerine ilişkn yatırım harcamaları tahminlerinden oluşacak.

Dağıtım şirketleri yatırım planları ile birlikte, dağıtım sistemi 5 (kısa) ve 10 (orta) yıllık master planlarını ve yatırım gerekçelerini kuruma sunacak.

Can ve mal güvenliğine, tedarik sürekliliği ve teknik kaliteye, dağıtım sistemine bağlantı taleplerine ilişkin yatırımlara öncelik verilecek.

Dağıtım şirketleri uygulama döneminin her bir yılında lisans bölgesinde yer alan il ve ilçeler ile beldelerrde yapmayı planladığı yatırım projelerini şirket internet sitesinin ana sayfasında yıl başında ilan edecek.

Bu usul ve esaslar 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler